След 4 жертви край Варна: Изпълнителят на ремонтите се оправда със самоволие на работниците

9139
След 4 жертви край Варна: Изпълнителят на ремонтите се оправда със самоволие на работниците
Снимка: БГНЕС

Главният изпълнител на ремонтните работи по рухналия хотел "Вероника" в курорта "Слънчев ден" край Варна фирма "Планекс" ООД се оправда за трагедията със самоволие от страна на работниците. Както е известно, срутванията взеха четири жертви. От компанията, която е отговорна за ремонтите, изпратиха официално становище по трагедията до Българската строителна камара. То съдържа 8 обяснителни точки. Две от тях засягат пряко трагедията. "Поради констатирани пропуски в технологичния ред на работите, извършвани от Подизпълнителя на 08.04.2015 год; няколко часа преди аварията сме разпоредили прекратяване на разрушителните работи и е издадена категорична забрана за допускане на работници в сградата. Нареждането е връчено на представител на фирмата Подизпълнител на обекта и изпратено до седалището и, пише в точка №6, а в следващата е обяснено още: Всички последващи действия са извършени в извънработно време, самоволно, без наше знание и в отсъствието на наши специалисти на обекта".

Собственикът на хотела Георги Гергов заяви официално, че се придържа към становището на фирмата, която е главен изпълнител. "До този момент изчаквах да приключат спасителните операции и затова не смятах за редно да правя каквито и да било изявления, заяви пред "Блиц" Гергов. - Моите представители оказаха пълно съдействие на мястото на трагедията. Изказвам най-дълбоките си съболезнования на близките на пострадалите от тази трагедия. По техническата страна на въпроса е назначена комисия от компетентни лица, която ще се произнесе до края на април. От своя страна не бих могъл да добавя нищо повече".

Още няма арестувани за срутилия се хотел край Варна

Изпълняващият длъжността окръжен прокурор на Варна Радослав Лазаров опроверга информацията, че собственикът на една от фирмите подизпъл...

Actualno.com публикува без съкращения пълното становище на фирмата до Българската строителна камара:

Становище на "Планекс" ООД

относно аварията в к.к. Слънчев ден

Считаме за своя отговорност да информираме обществеността и професионалните среди относно аварията, случила се на обект „Ремонт, реконструкция, модернизация и основно обновяване на апартаментен хотел „Вероника”.

Поради появилите се спекулации в медиите, които засягат нашето Дружество относно законността на обекта и нарушенията при неговото изпълнение, ви информираме за следното:

Спряха издирването под развалините на хотел "Вероника", жертвите са четири

Регионалната инспекция за строителен контрол във Варна спря всички строителни и монтажни работи в района на срутения хотел "Вероника" в...

1. За обекта имаме сключен договор с инвеститора "Международен Панаир Пловдив" АД, съгласно одобрени проекти и редовно издадено разрешение за строеж.

2. Одобрените проекти предвиждат премахване на старата конструкция до кота +0.00 на основание конструктивна експертиза от 2014 год. Експертизата е възложена от инвеститора поради възникнали проблеми и съмнение за безопасното обитаване на сградата, която е строена преди 47 години.

3. Проектът предвижда нова стоманобетонова конструкция, устойчива на сеизмични натоварвания, изпълнение на противоземетръсни шайби и фундаменти за тях, което няма как да стане без премахване на старата конструкция.

4. С отделен Договор тези специализирани дейности ние сме възложили на подизпълнителя "Бултранспорт Груп" ЕООД и сме предоставили по законовия ред обектовата площадка.

5. По законоустановения ред сме уведомили Областна Инспекция по труда за започването на обекта.

Откриха четвърти труп под руините на хотел "Вероника"

Четвърти труп на работник е открит през нощта срещу петък под останките на срутилия се хотел "Вероника" в курортния комплекс "Слънчев д...

6. Поради констатирани пропуски в технологичния ред на работите, извършвани от Подизпълнителя на 08.04.2015 год; няколко часа преди аварията сме разпоредили прекратяване на разрушителните работи и е издадена категорична забрана за допускане на работници в сградата. Нареждането е връчено на представител на фирмата Подизпълнител на обекта и изпратено до седалището и.

7. Всички последващи действия са извършени в извънработно време, самоволно, без наше знание и в отсъствието на наши специалисти на обекта.

8. Ние оказахме пълно съдействие при спасителните операции, проведени на обекта

Изказваме нашите дълбоки съболезнования на семействата на загиналите работници.

От Ръководството на "Планекс" ООД

Открито бе тялото на втори работник под руините на хотел "Вероника"

Спасителните екипи, които издирват затрупаните работници под руините на хотел "Вероника", откриха тялото на още един от работниците. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com