Съдът във Варна не уважи искането на АБВ за касиране на избора на общински съветници

5781
Съдът във Варна не уважи искането на АБВ за касиране на избора на общински съветници

Административният съд във Варна не уважи особеното искане на председателя на Градския съвет на партия АБВ във Варна – доц. д-р Миглена Темелкова за спиране на изпълнението на решение №392/27.10.2015г. на Общинска избирателна комисия - Варна, с което се обявяват резултатите от избора на общински съветници в Община Варна. В жалбата си доц. Темелкова се позовава на разпоредбата на чл. 459 ал. 4 от Избирателния кодекс, даваща й право да обжалва решението на общинската избирателна комисия за определяне на резултатите от изборите пред съответния административен съд в 7-дневен срок от обявяването на решението.

В аргументите за искането си Темелкова посочва множеството нарушения на изборния процес, както и нарушената прозрачност при обявяването на резултата от почти всички секционни избирателни комисии във Варна.

АБВ: Резултатът ни е добър като за заявените цели

Оценявам представянето на АБВ на местните избори като добро, съответстващо на заявените цели. Това заяви на пресконференция лидерът н...

За липсата на прозрачност при отчитането на изборния резултат доц. д-р Миглена Темелкова сигнализира с жалба ОИК още на 26 октомври. В жалбата, подадена по е-мейл, която остава без последствия, председателят на Градския съвет на партия АБВ в град Варна сигнализира, че секционните комисии в община Варна отказват да издават извлечение от протокола за избор на кмет на общината, кмет на района и за избор на общински съветници. На места застъпниците на партия АБВ и на останалите партии са изгонени от секциите и не им е предоставено описаното по-горе извлечение, с което се създават реални предпоставки за манипулация на вота. В същата жалба, Темелкова моли Общинската избирателна комисия да извърши незабавна проверка и разпореди на секционните избирателни комисии да предоставят на застъпниците и представителите препис-извлечение от протоколите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com