Пак сметки без кръчмар

4064
Пак сметки без кръчмар
Снимка: БГНЕС

Къде са парите, питат сестрите. У нас – като в Бермудския триъгълник. Вечно нещо ни липсва. Вечно изчезват едни пари. И ние вечно питаме къде, кога докога и защо. Типичното „прехвърляне на топката” от мен на теб, на него и накрая пак я връщате на мен. Ситуацията с медицинските работници към днешна дата би могла да се сравни с фразата от българския филм „Куче в чекмедже” – „Татко каза, че ще ми купи колело, ама друг път”. Или за пореден път доказва истинността на старата поговорка „Сметка без кръчмар”? Такава ли е ситуацията с мистериозно изпарилите се пари, които премиерът на България Бойко Борисов обеща още през пролетта? Предизборно ли беше това обещание, или всъщност е изпълнено? Къде се скъса веригата? Толкова много станаха въпросите, че по случая, може би, трябва да започне разследване.

Обещаното не е като даденото

Обещанието, дадено от министър-председателя Борисов през април тази година, звучи като: „Оф, добре ще ви дадем едни пари за увеличение на заплатите, само млъкнете”. И те млъкнаха. Настана тишина и започна очакването. Шест месеца по-късно се оказа, че с чакането ще си останат. Или премиерът не си е пресметнал сметката правилно, или съветниците му не са го посъветвали достатъчно добре как да отговори на протестиращите медици, или някой не си е свършил работата… Или иначе казано: #Кой носи отговорност по контрола върху изпълнението на ангажиментите? Гражданите ли трябва да си следят дали обещанието ще бъде спазено? Или като се пратят едни пари някъде после трябва да се иска отчет, а не „ами министърът да каже къде са парите”?

Топката е в твоите ръце, ти гониш

От своя страна, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пък заяви, че парите били пристигнали до директорите на болниците, но те сами решавали дали да увеличат заплатите, или да ползват средствата за друго. Прехвърли ли типично по български отговорността той в локален аспект? Все едно им каза: „Вижте к’во, аз парите съм ги дал, че някой друг ви е излъгал спасявайте се”, защото нали той не е човекът, който отговаря за увеличението на заплатите на медицинските работници. И пак да питам, като се дават пари, не се ли иска отчет? Не се ли търси тези ръководители на здравни заведения за какво са похарчили спуснатите им средства.

Кръгът се затваря

Интересно стана обаче, когато се оказа, че кръгът се затвори, връщайки топката отново в ръцете на кабинета. Едва месец, след като бе дадено обещанието, с допълнително постановление сумата от 50 000 000 лева е редуцирана до 6 000 000 лева. Това се налагало, защото всъщност пари няма. Но няма проблем, важното е да сме живи и здрави.

 

Автор: Атанаска Маркова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com