Областният управител на Враца призова за общи действия при рисковото премахване на серовъглерода

3459
Областният управител на Враца призова за общи действия при рисковото премахване на серовъглерода
Снимка: за actualno.com Анелия Костова

Фирма ”Камибо” да представи план за действие и организиране на процеса за преместване  на серовъглерода от територията на Враца – това решение взеха на специална пресконференция днес при Областния управител на Враца Малина Николова всички заинтересовани организации, ангажирани с извозването на продукта. В края на следващата седмица да бъде представен план за общи действия на всички организации, които ще вземат участие при преместването на опасното вещество.

Срещата бе иниицирана от областнияия управител, за да постави открито проблема с изнасянето на серовъглерода. На нея присъстваха  собственикът на фирма „Камибо“ Станислав Попов, Николай Димитров –шеф на РД "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Враца, Център за спешна медицинска помощ и РИОСВ – Враца, както и кметът на Общината Враца Калин Каменов.

Сложиха пореден краен срок за преместване на серовъглерода от Враца

Още не е ясно дали фирма „Балкан ресурс“ е акредитирана да извърши извозването на опасния серовъглерод от територията на би...

Собственикът на ”Камибо” увери, че забавянето на извеждането се дължи на проблема с цистерните, каквито  не са открити в България. Това са съоръжения, които отговарят на всички технологични изисквания за безопасност, и са намерени в Холандия. Фирма” Балкан ресурс”, която се оказа посредник на извозването, ще ги предостави до 15 юли. Така според Попов, отпада документът за лиценз на фирма ”Балкан ресурс ”, тъй като те ще играят роля на посредник. Екоинспекцията ще провери акредитацията на фирмата, която ще извършва самото транспортиране.

Кметът Калин Каменов коментира, че без единен план за  подготовка и действие на всички институции, извозването няма да  започне и апелира към по-бързо представяне на такъв синхронизиран план.  ”С популизъм и плакати серовъглеродът няма да бъде извозен от града”, каза Каменов. ”Трябват действия и информация. Още следващата седмица настоявам за такъв план и той да бъде предоставен от” Балкан ресурс” на всички заети в преместването”.

Кметът бе подкрепен от Областния управител Малина Николова, която настоява за адекватен план при решаване на рисковата ситуация: ”Опитваме се да решим проблема, защото е свързан със сигурността ,а РИОСВ Враца е контролиращия орган”, заяви Николова.

Да се осигури зона за обезопасителни мероприятия, да се изведат  производствените фирми, които се намират в  близост, ако трябва да се спре и жп транспорта , това са част от дейностите, които трябва да се извършат като предварителна подготовка , стана ясно от изказванията на експертите. Да се изисква от ”Балкан ресурс” и РИОСВ по-ранен срок за процедурите, за да е ясен сценарият на действие, уточни Малина Николова и потвърди, че тази операция се извършва със специалното знание и контрол на МОСВ.

Най-после намериха фирма, която да извози опасния серовъглерод от Враца

Забавянето на отстраняването на серовъглерода от територията на бившия торов завод във Враца „Химко“ се дължи на факта, че ...

Трудността произтича от факта,че досега такава операция за извозване не е правена и няма аналог за действие. Известна доза успокоение внесе Николай Димитров, шеф  на дирекция ” Пожарна и аварийна безопасност”, който каза: ” Имам личен опит със серовъглерода, 17 години съм работил в  „Химко”. В понеделник ще сформирам екип – ако подготовката ни е добра и техниката не откаже, ако няма течове, ще се справим. Очакваме да пристигнат цистерните, ще проверим дали водачите имат необходимата квалификация. Все пак имам умерена доза тревожност”.

Ще бъде осигурен и екип на ЦСМП, със специално медицинско оборудване, който ще следи за работещите на площадката на ”Камибо”.

„Изискваме план за общи действие при операция, която крие доза риск, заяви Малина Николова- областен управител. Такъв план ще очакваме да видим на 12 юли”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Излъчват на видеостена вандалите и нарушителите на пътя във Враца

Мостът в Горна Кремена готов до края на април (СНИМКИ)

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com