Сложиха пореден краен срок за преместване на серовъглерода от Враца

4539
Сложиха пореден краен срок за преместване на серовъглерода от Враца
Снимка: за actualno.com Анелия Костова

Още не е ясно дали фирма „Балкан ресурс“ е акредитирана да извърши извозването на опасния серовъглерод от територията на бившето „Химко“ във Враца. „Все още не е представен документ за нейната правоспособност за подобен род дейност, но ще продължавам да изисквам тези сертификати от нея“, заяви днес експертът от РИОСВ, председател на комисията, Георги Караиванов пред медиите.

Междуведомствената комисия днес влезе на територията на фирма „Камибо“ ООД, за да връчи акт за неизпълнено предписание за нарушение – неизградена локална система за оповестяване, чиито срок изтече. С този акт, чиято предполагаема стойност е 20 хил. лв., фирмата вече има два акта, за които ще заплати 40 хил.лв. 

Депутатът, отговарящ за серовъглерода във Враца: Не е опасен отпадък

Заради общественото напрежение във Враца дали има или няма договор за извозването на 110-те тона серовъглерод и колко опасен е той потъ...

Ето какво е извършено досега на територията, където се съхраняват 110-те тона серовъглерод:

„Вчера фирма „Камибо”ООД е предоставила план с 10 дейности, които са извършили до момента – осигурено трифазно захранване на електричество на площадката за извозване. Това ще се види, ако ни предоставят схеми и чертежи“, коментира Караиванов.

„Осигурена е непрекъсната наличност на  вода – 30 кубика вода.  Не е осигурено взривозащитено осветление на площадката. Има взривообезопасена  потопяема помпа, тя е за работа с агресивни течности, осигурен е и компресор за нея.  Има  доставен неутрализиращ химикал за осигуряване при разлив на опасни материали, но не са посочили точно какъв е, допълни Караиванов.  Азотните станции още не са осигурени“.

Както се вижда, обезопасяването при извозването на серовъглерода е сложна дейност, която изисква множество мерки, които до момента все още не се виждат на площадката на „Камибо“ ООД. В качеството си на председател на комисията, Г.Караиванов може и ще продължава да изисква документация, която да верифицира извършеното.

„След 10 дни отново ще дойдем да проверим, каза Караиванов. Но всички наши проверки от  средата на м.май 2018 г. остават или неизпълнени или затаяват истината. Обещанията да се приключи с извозването до 15 юни, дадени от Станислав Попов, собственик на фирмата, не станаха реалност. Най-обезпокоителното обаче остава PX -3, фирмата го знае. Попов така и не показа анализите за липса на серовъглерод. Киселинният характер на водния басейн разяжда повърхността, влияе корозивно на тръбите и на самия бетон. Сега са правени опити да завържат самите тръбопроводи, рампата е паднала от тежестта на работниците, но миризмата я има, продължава и бълбукането на водата. Самото съоръжение е опасно за извозване“, подчертава Караиванов.

Предстои сложна операция по извозване на серовъглерода от Враца

По време на заседанието на общинския съвет във Враца днес в ябълка на раздора се превърна забавянето на извозването на опасните 110 тон...

 „Някога неговата профилактика е била поддържана стриктно, а сега ще е още по-трудно, защото то не работи от години. Няма да позволя на фирма, която няма акредитация и спецификация да се занимава с тази опасна дейност, опасна за всички хора. Има една мъгла около фирма „Балкан ресурс“ – не става ясно дали тя ще извози серовъглерода или е само посредник. В закона е казано, че трябва да има прозрачност за дейността по извозване на опасното вещество. Биха могли и да го унищожат , но е избран вариантът да се изведе от площадката“, уточни Караиванов.

„Опасност винаги има , ние сме на тъмно, защото нямаме оценка за състоянието на серовъглерода. От това идва опасността. Материалът е взривоопасен“, потвърди експертът от РИОСВ.

Запознати с голямото наводнение от мина Плакалница, при което загинаха хиляди врачани, припомниха, че и за укрепването на съоръжението тогава,  са чакали пак решение отгоре. Сега не може повече да се чака. Група патриотично настроени жители, които редовно присъстват на даваните брифинги, излязоха със становище,че е необходима бързата намеса на кмета на Община Враца. Без намесата на местната и държавна власт, според тях, процесът за извозване на серовъглерода може да се бави до зимата.

До 18 май т.г. собственикът на фирмата Стaнислав Попов обеща, че ще има лаборатория, която ще анализира състоянието на басейна с тръбите. Досега такава не е намерена, не са правени и анализи. Капацитетът на фирмата „Балкан ресурс“ също не е ясен.

Ще чакаме новата проверка на Междуведомствената комисия след 10 дни, като се надяваме да има най-сетне развитие на проблема с извозването на серовъглерода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Излъчват на видеостена вандалите и нарушителите на пътя във Враца

Мостът в Горна Кремена готов до края на април (СНИМКИ)

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com