Във Врачанско повече от половината ученици са участвали или са били подложени на насилие

957
Във Врачанско повече от половината ученици са участвали или са били подложени на насилие
Снимка: Thinkstock

Областна стратегия за превенция на агресията сред малолетните и непълнолетните ще бъде изготвена във Враца. За това се договориха представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, и неправителствения сектор на провелия се снощи дискусионен форум „Детска престъпност и агресия“. Организатори бяха Областна администрация – Враца, Община Враца и Сдружение с нестопанска цел „Дом на науката и техниката“.

Стратегията ще бъде подготвена в период от 3 до 6 месеца и към нея ще има годишен план с конкретни ангажименти. В дискусията, продължила повече от 2 часа и половина, взеха участие заместник председателят на Народното събрание Явор Хайтов, депутатите Красимир Богданов, Георги Божинов, Петя Аврамова и Красен Кръстев, областният управител Малина Николова, заместник кметът на община Враца Петя Долапчиева, Димитър Газибарски – директор на Областната дирекция на МВР, Надя Пеловска – председател на Окръжен съд – Враца, прокурорът Иван Иванов, Евелина Васкова – председател на Управителния съвет на „Дом на науката и техниката“, Галина Евденова – началник на Регионалния инспекторат по образованието, представители на неправителствени организации и ученици от Природо-математическата гимназия „Акад. Иван Ценов“.

Всички бяха единодушни, че спешно са необходими конкретни мерки за превенция и решаване на проблема с агресията и престъпността сред децата и учениците. Важна стъпка в тази посока е координираната работа между различните институции, пише "Дарик нюз".

За висок ръст на детската престъпност алармира Димитър Газибарски – директор на ОД на МВР. И няма как да е различно, щом по коефициент на престъпността врачанска област е на едно от първите места в страната. Само през тази година извършените престъпления от непълнолетни са 216. В последните години се забелязва относително еднакъв брой на наказателните дела срещу непълнолетни – между 16 и 20 за година.

Най-често извършваните престъпления са кражби, сбивания и бягства от детските домове. Близо 60 % от анкетирани 14 500 ученици във врачанска област са заявили, че са участвали или са били обект на насилие.

Това сочат данни от проведено допитване, направено от Регионалния инспекторат по образованието – обяви началникът на инспектората Галина Евденова. По данни от същата анкета сред учениците нараства тормозът по интернет и сред момичетата. Увеличават се случаите на саморазправа на родителите с ученици. „Сред причините, които предизвикват агресия, са тези, че много от семействата са социално слаби, а децата се отглеждат не от своите родители, а от баби и дядовци, от братя и сестри, има и случаи, в които учениците се грижат сами за себе си“ – коментира Евденова.

"Красотата на водата" бе представена от ученици в Асеновград

Красотата на водата представиха ученици от две асеновградски училища днес, съобщи кореспондентът на Actualno.com в града. В инициатива...

Основната причина за агресията е липсата на връзка между детето и родителя – каза ученикът Ерик Търнавски, председател на ученическия училищен съвет в Природо-математическата гимназия „Акад. Иван Ценов“ във Враца. Той и съучениците му предлагат в града да бъдат създадени центрове, в които с различни общи дейности да се подобри връзката между родителите и децата.

Необходими са също консултативни центрове за родители, където възрастните да бъдат съветвани как да се справят с агресията на своите деца. Учениците искат и дни на отворените врати във всички важни обществени институции като полицията и съда. Запознаването отблизо с тях ще информира за работата им, а очакваният ефект е респект и уважение. Според учениците, на учителите им е нужна повече квалификация в сферата на психологията.

Участниците във форума харесаха идеята на депутата инж. Петя Аврамова във Враца да бъде създаден Център за творчески, технически и социални умения. Идеята е децата, които проявяват агресия, да бъдат насочвани към него.

Валери Пеевски – секретар на врачанската комисия са борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни поиска от народните представители да се помисли върху изготвянето на държавна програма за лечение на наркозависими, каквато към момента няма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com