50% от храната в света се губи, а глад заплашва Земята

24618
50% от храната в света се губи, а глад заплашва Земята

Експерти от британската общност на инженерите-механици установиха, че никой не изяжда от 30% до 50% от произведените в света хранителни продукти, съобщи Би Би Си. В САЩ и Европа половината хранителни стоки биват изхвърлени след покупката.

Според доклада на експертите, безсмисленото производство на излишна храна се предизвика от съчетанието на редица фактори, сред които строгия контрол за продажба на хранителни продукти с изтекъл срок на годност, некачественото събиране на реколтата и разточителността на потребителите.

2,5 млн души в Сирия страдат от недохранване

Над 2,5 милиона души в Сирия страдат от недохранване заради нарастващия недостиг на храна в разкъсваната от войната страна, съобщи Св...

Според авторите това отношение е трагично и заявяват, че светът трябва да се замисли над стратегия за разумно потребление.

Наскоро един от водещите еколози  предупреди, че световните хранителни доставки може да рухнат всеки момент, оставяйки стотици милиони да гладуват, което ще доведе  до масови бунтове и сваляне на правителства. Председателят на Изследователския център за поземлена политика в Ню Йорк, Лестър Браун, каза, че търсенето на храни се разраства толкова бързо, че ако не се вземат спешни действия, сривът на системата за хранителни доставки е неизбежен.

“Липсата на храна е разорявала ранните цивилизации. Ние вървим по същия път. Всяка страна в момента е сама за себе си. Светът живее от реколта до реколта”, пише той в новата си книга.

Организацията на обединените нации предупреди, че световните запаси от зърно са дотолкова опасно ниски, че тежките метеорологични условия в САЩ и други страни, изнасящи продукти , през следващата година може да предизвикат истински глад в света.

5 млрд. души от населението на Земята са излишни

В момента в света има 7 милиарда души, което е с 5,5 милиарда повече, отколкото Земята може да издържи. Според учените тази разлика ще...

Ниските добиви тази година в Съединените щати, Украйна и други страни са довели до снижаване на запасите до най-ниското ниво от 1974 г. насам.

С глобално население от над 7 милиарда души Земята все по-трудно изхранва населението си и задоволява нуждите от ресурси. ООН предвижда, че хората на земята ще станат 10 милиарда към 2100 г. Заради глобалното затопляне много по-голям дял от населението на света ще живее в глад и ще изпитва недостиг на хранителни продукти. В момента в света живеят 925 милиона, страдащи от глад. Оризът и царевицата ще са в недостиг от 20 до 40%.
Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com