Ахмадинеджад: При мен имаше спазване на свободите

7094
Ахмадинеджад: При мен имаше спазване на свободите

Досегашният ирански президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че по време на неговото управление /2005 - 2013/ е имало висока степен на свободи, предаде БГНЕС.

"Най-високата степен на спазване на свободите имаше по време на моето управление", каза той в телевизионно интервю. По време на втория му мандат - от 2009 г. срещу управлението му имаше обвинения за злоупотреби и репресиране на демонстранти. Двамата кандидати реформатори Мусави и Каруби, които той победи на изборите през 2009 г., алармираха тогава за сериозни измами и призоваха техните привърженици да излязат на протести. Протестите бяха грубо смазани от властта, а няколкостотин от демонстрантите - реформаторски настроени политици, журналисти, представители на гражданското общество, бяха затворени.

Мусави и Каруби са под домашен арест от 2011 г. В интервюто си Ахмадинеджад насто, че по време на управлението му никой не е бил преследван или арестуван за критики срещу властта. Той прехвърли отговорността на религиозния лидер на Иран - аятолах Али Хаменей, който е другото крило на властта. Ахмадинеджад изтъкна, че е управлявал при тежки условия - тъй като Иран бе подложен на санкции заради ядрената си програма. Международната общност се съмнява, ме тя има само граждански харастер и обвинява Техеран, че под прикритието на гражданска ядрена програма, се опитва да се сдобие с атомна бомба и е все по-близо до това. Наложените от ООН санкции бяха засилени през 2012 г. с петролно и банково ембарго на ЕС и САЩ. Продажбата или търговията със злато с Иран вече може да бъде санкционирана от САЩ съгласно закон, гласуван от Конгреса на САЩ през декември.

Той има за цел да възпрепятства Иран да изнася петрол в замяна на ценни метали. Санкциите срещу Иран доведоха до инфлация в страната от повече от 30%, безработица и обезценяване на риала с почти две трети от стойността. "Американците заплашваха ежедневно, икономическата ситуация бе диктувана от световната криза, а Иран бе подложен на едностранни и несправедливи санкции. Моето правителство бе подложено и на вътрешен натиск", описа ситуацията в страната си Ахмадинеджад. Той изтъкна, че от дълго време не участва в преговорите за иранската ядрена програма. Последна дума по стратегическите въпроси има аятолах Хаменей, подчерта той.

Ахмадинеджад отстъпи властта на реформаторски настроения Хасан Рохани, който дойде власт тъй като Ахмадинеджад няма право на повече от два последователни мандата. призова правителството и аятоласите да прекратят намесата в личния живот на гражданите, за по-малко ограничения на младежите, за политика на конструктивно разбирателство със света при отстояване на интересите на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com