Албанците се обединяват на Балканите чрез ЕС

15698
Албанците се обединяват на Балканите чрез ЕС

Лидерите на Албания и Косово обещаха да постигнат единство на етническите албанци на Балканите по време на честването на стогодишнината на независимостта на Албания в македонската столица в неделя. Те заявиха, че това трябва да стане "в границите на Европейския съюз".

"Чрез Европейския съюз ще реализираме проекта за националното ни единство", каза албанският премиер Сали Бериша пред около 10 000 души в Скопие.

Бериша настоя, че държавите, граничещи с Албания не трябва да се боят от това единство.

"Призовавам всички съседи да разберат, че националното единство на албанците не е нещо лошо", каза той, въодушевен от тълпите, които скандираха "Велика Албания" и размахваха албански червени знамена в Скопие.

Неговите думи бяха повторени от косовския премиер Хашим Тачи, който заяви, че албанците в региона, включително и малцинствата в Сърбия и Македония, са "по-силни от всякога и трябва да работят заедно".

Тачи обеща, че Прищина "ще се грижи" за етническите албанци в Македония и Сърбия, припомняйки подкрепата по време на борбата за независимост на Косово от Сърбия.

След войната в бивша Югославия от 1998-1999 г. със сръбските сили, косовските албанци едностранно обявиха независимост през 2008 година.

Този ход бе признат незабавно от големите западни държави, включително Съединените щати и от 22 от 27-те страни-членки на ЕС, но отхвърлен от Сърбия и други страни, които не приемат откъсването.

В събота в Македония станаха сблъсъци между групи македонски младежи и членове на албанското малцинство.

Представители на албанската общност, която представлява 25% от двумилионното население на Македония, окачиха знамена на Албания по фасадите на къщите, което бе изтълкувано като провокация и македонски младежи запалиха някои от тях в населения предимно с албанци град Тетово.

Министърът на вътрешните работи Гордана Янкуловска призова населението да запази спокойствие и да не прибягва до насилие.

Лидерът на етническите албанци в Македония и бивш лидер на партизанска групировка Али Ахмети, чиято партия организира тържеството в неделя, също призова за зачитане защото "един народ, който търси правата си, не може да не зачита правата на другите."

Подобни масови прояви ще има следващите дни и в съседно Касово. Там 90% от населението е от албански произход. Кулминацията на церемониите ще бъде в сряда в Тирана, Албания – точно в деня на независимостта.

От месец март в Македония се наблюдава изостряне на междуетническото напрежение. Имаше инциденти, след като при спор македонски полицай застреля двама албанци, пише АФП.

Отношенията между албанци и македонци са обтегнати след седеммесечния конфликт през 2001 г. между правителствените сили и албански партизани. Конфликтът бе прекратен с Охридското мирно споразумение, с което бяха дадени по-големи права на албанската общност.

АФП / БГНЕС

Бериша: Албанският национализъм е европейски

"Казват, че има албански национализъм, но този национализъм е европейски. Той има за цел да гарантира мира при нас и свободата в Евро...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com