Бедствия 2012 - 9500 човешки жертви, щети за 160 млрд. долара

26091

9500 жертви, 160 млрд. долара и 65 млрд. долара изплатени застраховки - това са параметрите на природните стихии и бедствия, които удариха нашата планета през миналата година.

Официалната статистика е на германската застрахователна компания Munich Re AG, предаде The Local.

"Санди" коства на Ню Йорк 19 млрд. долара

Опустошителната буря Санди, която помете североизточната част на САЩ, нанесе на град Ню Йорк щети за общо 19 млрд. долара, съобщи кме...

Само в САЩ са станали 67% от всички природни бедствия на Земята и са изплатени 90% от застраховките за природни бедствия. Например страховитият ураган "Санди" е нанесъл щети за над 50 млрд. долара. Природната стихия разруши домовете на хиляди в щатите Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът. Пак в САЩ болест по зърнените култури засегна половината от американската реколта. Резултатът - 9 млрд. долара изплатени застраховки

"Санди" може и да е най-разрушителен като материални щети, но най-много човешки животи е взел тайфунът "Бофа", който порази Филипините. Там ураганът уби над 1000 души и унищожи над 65 хил. къщи.

Последиците от природните бедствия през изминалата година обаче са били много по-малко, отколкото през 2011 година, когато земетресение с магнитуд 9 по скалата на Рихтер, последвано от мощно цунами, удариха редици префектури на Япония. През същата година в резултат на природните катаклизми са загинали 27 200 души, а нанесените материални щети са в размер на 400 млрд. долара и 119 млрд. евро платени застраховки.

Най-много хора са били убити през 1983 година, когато по света заради природни бедствия са загинали близо 300 000 души.

Най-разрушителните бури в САЩ

Докато ураганът Санди наближава Източното крайбрежие, икономисти изчисляват очакваните щети, а историци поглеждат назад, за да ни припо...

"През 2012 г. най-много природните бедствия са регистрирани на територията на развиващите се страни, където хуманитарните последици върху населението могат да бъдат много сериозни", се казва още в доклада на Munich Re AG.

И България не беше подмината от гнева на природата - в края на май трус от 5,8 по Рихтер разтърси Перник и София. Исканията за възстановяване на щетите от него надхвърлят 20 млн. лева, а държавата отдели 14 млн. лева.

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com