Безработните в Гърция надвишиха 1 милион

4355
Безработните в Гърция надвишиха 1 милион

През ноември броят на безработните хора в Гърция е надвишил 1 милион души, с което нивото на безработицата в страната е достигнало рекордните 20,9%, предаде АФП, позовавайки се на гръцката статистическа служба.

През ноември броят на безработните гърци е достигнал 1,02 милиона души, отбелязвайки годишен ръст от 48,7% и месечно повишение в размер на 14%.

Гръцки град под вода. В Сърбия реките замръзнаха!

Къщи, магазини и училища са наводнени от падналите проливни дъждове в град Ксанти, Северна Гърция, съобщават гръцките медии. На много...

Бумът на безработицата в Гърция, чието ниво е най-високото от влизането на страната в еврозоната през 2000 година, започна през 2010 година с финансовия срив на Атина и рестриктивните мерки, които й бяха наложени.

Основните гръцки профсъюзи свикаха 48-часова стачка, която е втората тази седмица. Стачното действие е заради новите кризисни съкращения, съгласувани от коалиционното гръцко правителство в замяна на спасително финансиране.

„Ще проведем генерална стачка в петък и събота заедно с профсъюза на държавните служители”, заяви говорител на главния профсъюз, представляващ частния сектор.

Гръцкият министър на икономиката Михалис Хрисохоидис заяви, че социалният мир е най-голямото предизвикателство, пред което се изправя Гърция в настоящата криза.

Гърция се съгласи да освободи 15 000 служители от публичния сектор

Гръцкото коалиционно правителство прие исканията на международните кредитори да освободи през тази година 15 000 служители от публичния...

„Ако продължаваме съкращенията, и то все тези на доходите на хората, и ако продължаваме да водим страната от рецесия към депресия, най-тежкият проблем, пред който ще бъде изправена страната съвсем скоро, ще бъде поддържането на социалния мир”, заяви министърът пред германски вестник.

Той все пак отбеляза, че настроението в страната е „по-добро, откакто управлява коалицията на Лукас Пападимос”. Хрисохоидис отбеляза още, че гръцкото общество е по-зряло от политическата класа.

На фона на продължаващите разнопосочни преговори за отпускане на нова финансова помощ от Европа, министърът призна, че докато ситуацията в Гърция не бъде по-ясна, никой няма да инвестира в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com