Бо Силай отрече всички обвинения

4134
Бо Силай отрече всички обвинения

Китайските официални медии окачествяват дискредитирания местен политик Бо Силай като арогантен и лъжец след яростната му защита пред съда в Цзинан, където процесът срещу него за корупция е най-зрелищният в страната от разкриването на "Бандата на четиримата" през 70-те години на миналия век, пише БГНЕС.

Днес е вторият ден от процеса. Вчера бившият високопоставен партиен функционер заяви пред съдиите, че е бил оклеветен за корупция и злоупотреба със служебно положение. Той нарече "бясно куче" свидетеля на обвинението - китайски бизнесмен, който твърди, че му е плащал подкупи. Освен това Бо Силай заяви, че писмените показания на съпругата му срещу него са "смехотворни".

Според в. "Гуанмин дейли" поведението на Бо Силай било "абсолютно арогантно". "По-рано Бо Силай си служеше с лъжи, за да постигне амбициозните си цели и сега отхвърля отправените му обвинения", добавя изданието. Такива медийни коментари може би са доказателство за колебания сред управляващите заради популярността на Бо Силай. Изпадането му в немилост изправи неговите привърженици срещу следовниците на капиталистическия път сред ръководството в Пекин и показа съществуването на разногласия в управляващата партия и самото общество, коментират експерти.

Започва най-знаковото дело срещу китайски комунистически деец

Днес, в източния китайски град Цинан, започна шумният съдебен процес срещу Бо Силай - бивш високопоставен функционер в Китайската комун...

Аферата

Бо Силай е известен като икономически реформатор - в периода 2004 - 2007 година той е министър на търговията на Поднебесната империя и успява да вкара Китай в Световната търговска организация (СТО).

Очакваше се той да направи още по-голяма стъпка нагоре и да влезе в Постоянния комитет на Политбюро, преди да избухна скандалът през февруари 2012. Тогава началникът на полицията в мегаполиса Чунцин и негова дясна ръка избяга в американското консулство, а самият Бо Силай беше изключен от Китайската комунистическа партия и свален от постовете. Обвиненията срещу него бяха свързани с делото за убийство срещу съпругата му Гу Кайлай, която беше осъдена миналата година за смъртта на британеца Нийл Хейууд.

Според обвинението Кайлай е отровила Хейууд, тъй като той е заплашил да разкрие, че тя прехвърля пари в чужбина. Хейууд е трябвало да посредничи в сделката, но е поискал по-висока комисионна, а Калай не се е съгласила. Остават подозренията, че става въпрос за точене на държавни пари със знанието на Бо Силай.

Смъртна присъда за жена на китайски политик

Съпругата на бившия лидер в Китайската комунистическа партия в град Чунцин Гу Кайлай, обвинена в убийство на британски бизнесмен полу...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com