Бразилия отнася до ООН американското шпиониране

5094
Бразилия отнася до ООН американското шпиониране

Президентът на Бразилия Дилма Русеф ще внесе за обсъждане в ООН въпроса за шпионирането на гражданите на страната от страна на спецслужбите на САЩ, предаде БГНЕС.

"Ще внесем предложението за обсъждане в Комисията по правата на човека в ООН. Това е фундаментален въпрос, тъй като става дума за нарушаване на свободата на словото и на правата на отделния човек, което е гарантирано от бразилската конституция", заяви Русеф.

В неделя бразилското издание "Глобо" публикува репортаж, основаващ се на данни, огласени от бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън. От репортажа става ясно, че обект на следене от страна на Агенцията за национална безопасност на САЩ са били и бразилските телекомуникации.

"Ако това се окаже вярно, тогава говорим не само за нарушаване на правата на бразилските граждани, но и на суверенитета на страната. Ние категорично не сме съгласни с подобно вмешателство, нито в ущърб на Бразилия, нито на която и да е друга страна", отбеляза Русеф.

Бразилският президент съобщи още, че на територията на страната с разследването на скандала ще се заемат министерството на комуникациите и Националната агенция по телекомуникациите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com