Бъсеску осъди злоупотребата на Холандия към Румъния и България

6071
Бъсеску осъди злоупотребата на Холандия към Румъния и България

Румънският президент Траян Бъсеску разкритикува "злоупотребата на Холандия срещу Румъния и България" след многократните откази на страната да разреши на двете държави да се присъединят към Шенгенското пространство. Бъсеску предупреди също така срещу влиянието на антиевропейските партии, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Трябва да призная искрено, че периодът на криза и възходът на някои антиевропейски партии в рамките на някои правителства ни тревожат и казах това на последния Европейски съвет", заяви Бъсеску на конференция в Букурещ по повод петата годишнина от присъединяването на Румъния към ЕС.

"Отбелязах злоупотребата на Холандия срещу Румъния и България. Румъния имаше право днес да бъде в Шенгенското пространство", заяви румънският президент и припомни, че страната му е изпълнила всички технически критерии за присъединяването й.

Холандия иска допълнителен напредък в борбата с корупцията и настоява България и Румъния да покажат, че могат да осигуряват контрола на границите си с трети страни. Румъния отдава противопоставянето на Хага на факта, че крайнодясната Партия на свободата подкрепя управляващата дясна коалиция.

"Рисковете за вътрешна злоупотреба и дискриминационно отношение, предизвикано от влизането на антиевропейски партии в европейските правителства не бива да се пренебрегва в бъдеще", допълни румънският президент.

Европейската комисия трябва да публикува в началото на февруари доклад за постигнатия напредък от София и Букурещ. Според дипломатически източници той ще бъде неблагоприятен за България, което ще доведе автоматично до блокиране и за Румъния, тъй като присъединяването на двете страни е свързано. Президентът на ЕС Херман Ван Ромпой изрази съжаление миналата седмица от липсата на единодушие на европейските държави за приемането на Букурещ и София в Шенген.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com