Данъчен закон кара американци да се отказват от гражданството си

12108
Данъчен закон кара американци да се отказват от гражданството си

Американският закон за облагане на доходите в чужбина (FATCA) се превръща в основен аргумент за американците, които живеят зад граница, да се отказват от родното си гражданство, пише АФП.

FATCA беше приет преди три години като начин за борба с укриването на данъци в офшорни зони или в тайни банкови сметки в Швейцария, но според експерти това е само на теория.

1/3 от американците се готвят да работят до 80 години

Една трета от жителите на Съединените щати, които принадлежат към средната класа, са убедени, че за добрият им живот като пенсионери, ...

Зад граница живеят между 4 и 7 млн. американци. Според специалистите тези хора не дължат нито цент на САЩ, но въпреки това те трябва да попълват всяка година данъчни декларации пред американските власти, пише bTV.

САЩ са единствената страна в света, освен Еритрея, която събира данъци въз основа на поданство, а не на местожителство. Поради притеснение да не попаднат под ударите на FATCA, банките направо започват да гонят американските си клиенти.

През 2012 г. най-голямата швейцарска банка UBS изпрати писмо до всички свои американски клиенти, с което поиска да й докажат, че са изпълнили ангажиментите си към данъчните в Америка. Ако ли не, най-учтиво ги помоли да си търсят друг трезор.

Шест европейски страни, включително Швейцария, се съгласиха да съдействат за прилагането на FATCA, който изисква от банките в тези страни да докладват на американските данъчни служби за всички авоари на американски граждани у тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com