Давутоглу за отворената преговорна глава с ЕС: Китка пролет не прави

9371
Давутоглу за отворената преговорна глава с ЕС: Китка пролет не прави

Министърът на външните работи Ахмет Давутоглу се срещна с акредитираните в Анкара посланици на страните-членки на ЕС, направи обширно изказване и отговори на техните въпроси, предава телевизионният канал CNN-TURK.

В началото на изказването си Ахмет Давутоглу изтъкна значението на връзките между Турция и ЕС и окачестви членството на Турция в общността като „развитие с глобално значение”. Напомни, че ЕС е един мирен проект, Турция е изпълнила с решителност това, което се иска от нея за членството в общността, а сега очаква „същата решителност и от страна на Брюксел.”

В Турция променят закон, оправдаващ военните преврати

Ислямисткото правителство на Турция ще внесе в парламента предложение за допълнение към задълженията на въоръжените сили, оценявано к...

По повод отварянето на нова преговорна глава Давутоглу подчерта, че ЕС е действал стратегически и това ще се отрази положително на евроинтеграционна процес на Турция, но счита, че тази стъпка е недостатъчна. „Китка пролет не прави”, посочва турският външен министър и с това обяснява исканията на Турция за отваряне и на други преговорни глави и преди всичко на Глава 23 и на Глава 24, което ще „компенсира” изоставането в преговорния процес през последните години. Давутоглу отново постави искането за отмяна на визите за турските граждани, което според Анкара ще има „принос в преговорния процес”.

Давутоглу информира подробно посланиците и за масовите протести в страната, стартирали в парка „Гези” на площад „Таксим” в Истанбул. В тази връзка изрази безпокойството на Турция от преекспонирането на събитията сред обществеността и направените от някои държави изявления по този повод. Подчерта, че Анкара е открита за всякакви критики и диалог, но не може да приеме „демонстративни действия за налагане на виждането в международното публично пространство, че в Турция съществува сериозна нестабилност”.

Давутоглу информира посланиците от ЕС за позицията на Анкара за разрешаването на Кипърския въпрос и представи данни за развитието на турската икономика. Посланиците зададоха най-много въпроси по темата Сирия, на които Давутоглу даде подробни отговори за позицията на официална Анкара, посочва CNN-TURK.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com