Джон Ф. Кенеди: Нека да се споразумеем с руснаците за Луната

9483
Джон Ф. Кенеди: Нека да се споразумеем с руснаците за Луната

Джон Ф. Кенеди е заявил на посланика си в Москва Фой Колер, че иска да спре състезанието в космоса със СССР. Това предава АФП, позовавайки се на записи, огласени от президентската библиотека на убития през 1963 г. президент, цитиран от агенция "Фокус".

„Бих искал да имаме споразумение кога и двете страни ще опитаме да отидем на Луната. Тогава не бихме имали това интензивно състезание”, е заявил Кенеди. „Не знам дали те ще летят до Луната”, добавя той.

През 1961 г. Кенеди обявява пред специална сесия на конгреса амбициозната цел да изпрати американец до Луната до края на десетилетието. Според исторически преглед на НАСА редица политически фактори повлияват на решението и на времевата рамка. Като цяло президентът усеща силен натиск да тласка САЩ напред в космическото състезание със СССР.

"Това е четири години след шока на „Спътник” през 1957 г., когато руснакът Юрий Гагарин става първият човек, извършил полет в космоса, което силно смущава САЩ. Алън Шепард става първият американец в космоса на 5 май, но той извършва само малък суборбитален полет, вместо пълна обиколка на Земята като Гагарин. В добавка фиаското в Залива на прасетата в средата на април увеличава натиска върху Кенеди. Той е искал да обяви програма, която САЩ имат силен шанс да постигнат преди СССР", смятат от НАСА.

Оттам добавят, че решението на Кенеди е изисквало продължително обсъждане преди да се огласи, както и огромни технически усилия, за да се стигне до реализиране на проекта "Аполо" през 1969 г., 6 години след смъртта на Кенеди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com