До 2 г. китайските подводници ще имат ядрени ракети

8004
До 2 г. китайските подводници ще имат ядрени ракети

До 2 г. китайските подводници ще носят на борда си ракети с ядрени бойни глави, предупреждава проект на доклад, готвен от комисия на американския Конгрес, предаде Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Китай продължава да бъде също така "най-опасната сила" в киберпространството и изправя САЩ пред сериозни предизвикателства, твърди документът, подготвян от Американо-китайската комисия към Конгреса в областта на икономиката и сигурността за 2012 г.

Китай е една от петте основни ядрени сили (Великобритания, Русия, САЩ и Франция), която разширява ядрения си арсенал според доклада. Пекин е на ръба да се сдобие с т. нар. ядрена триада: наземни междуконтинентални балистични ракети, разположени на подводници, техни аналози и ядрени бомби с въздушно базиране. Китайският президент Ху Цзинтао изведе в приоритет на въоръжените сили модернизирането на бойния флот на страната. Той посочи 2020 г. като хоризонт за пълно прилагане на информационните технологии във въоръжените сили на страната.

През септември Китай пусна на вода първия си самолетоносач, който закупи от Украйна и после модернизира. Разполагането на невидими за противника ядрени ракети на китайски подводници ще доведе до значителни последствия в Източна Азия и света. То може да предизвика и сериозно напрежение между Китай и САЩ, двете най-мощни икономически сили в света.

Всяко усилие на Пекин да си осигури възможност за отговор при евентуален ядрен удар от страна на САЩ неизбежно ще повлияе на индийските и руските оценки за потенциала тези две страни да имат възможности за ядрено сдържане по отношение на Китай, допълва още документът.

Китай вече пусна на вода две подводници клас ЦЗИН (от планирани 5), които ще носят на борда си ракети JL-2 с обсег на действие 7 400 км.

Редактор: Десислава Ушатова

ЕС започва разследване срещу китайските соларни панели

Европейската комисия обяви в четвъртък, че е започнала разследване за субсидиране на китайските производители на соларни панели по иска...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com