ЕК с варианти за реформи на евро пазара на въглеродни емисии

4175
ЕК с варианти за реформи на евро пазара на въглеродни емисии

Европейската комисия предприема две важни стъпки за справяне с нарастващия дисбаланс между търсенето и предлагането на квоти за емисии в Схемата на ЕС за търговия с емисии (СТЕ на ЕС).

Като непосредствена първа стъпка за справяне с бързото натрупване на излишък от квоти за емисии, Комисията направи официално предложение да се преразгледа времевия профил на търговете и да се отложат (за края на периода) продажбите на търг на 900 млн. квоти през започващата догодина трета фаза на СТЕ на ЕС. Комисията също така прие днес доклад за състоянието на европейския пазар на права за емисии на СО2, в който е представен спектър от възможни структурни мерки, които могат да бъдат предприети за справяне с излишъка, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Емисиите от парникови газове с рекордни нива

През 2011 година емисиите от парникови газове в атмосферата са се увеличили с 2,5% и са достигнали рекордно ниво, информира Институтът ...

Кони Хедегор, европейски комисар по действията в областта на климата, заяви: „Комисията иска още по-стабилен европейски пазар на права за емисии на СО2, който да бъде още по-голяма движеща сила за такива пазари на други места по света. Нашият пазар на права за емисии на СО2 постига като резултат намаление на тези емисии. Поради пренасищането на пазара обаче СТЕ на ЕС не стимулира достатъчно енергийната ефективност и зелените технологии. Това е неблагоприятно за иновациите и конкурентоспособността в Европа. Затова като незабавна първа стъпка предлагаме да се отложи продажбата на търг на 900 млн. квоти през следващите три години. Не бива да наводняваме един вече пренаситен пазар. Пазарните оператори трябва да имат яснота по този въпрос до края на годината. Същевременно Комисията представя варианти на възможни структурни мерки, които могат да осигурят устойчиво решение на въпроса с излишъка в по-дългосрочен план.“

Излишъкът от квоти за емисии се натрупа, главно защото икономическата криза намали емисиите на парникови газове от промишлеността с повече от очакваното, което от своя страна доведе до по-малко търсене на квоти от предприятията. Очаква се излишъкът да продължи и през третата фаза на СТЕ на ЕС, която обхваща периода от 2013 г. до 2020 г.

От 1 януари 2013 г., когато започва третата фаза на СТЕ на ЕС, търговете ще станат основният метод за разпределяне на квоти за емисии на предприятията. През юли миналата година Комисията публикува проект на бъдещо изменение на Регламента за тръжната продажба на квоти за емисии по СТЕ на ЕС, което би отложило продажбата на търг на известно количество квоти. След първоначалните обсъждания с държавите членки в Комитета на ЕС по изменението на климата и проведената обществена консултация, Комисията предлага броят на квотите, които ще бъдат предложени на търг през 2013 г.—2015 г., да се намали с 900 млн. броя и да се увеличи със същото количество броят на квотите, които ще бъдат предложени на търг в късния етап на фаза 3.

Чрез този подход на „отлагане за края на периода“ ще бъдат предложени на търг по-малък брой квоти в краткосрочен план, докато търсенето остава много слабо, и по-голям брой квоти — по-късно, когато се очаква търсенето да се е възстановило.

ЕК иска поскъпване на въглеродните квоти

Европейската комисия предложи в понеделник да замрази 900 милиона тона от квотите за CO2, продавани в ЕС през периода 2013-2015 г., с...

Днешният доклад относно пазара на права за емисии на СО2 съдържа кратък списък с шест варианта и приканва заинтересованите страни да изразят мненията си. Както Европейският парламент, така и Съветът поискаха от Комисията да разгледа варианти за структурни действия, които могат да бъдат приети възможно най-бързо, включително постоянно задържане на количеството квоти, необходимо за премахване на излишъка.

Всяко законодателно предложение за структурни мерки, направено от Комисията в светлината на обществения дебат, ще бъде предмет на публична консултация и пълна оценка на въздействията от него.

Редактор: Десислава Ушатова

 

15% от териториите на Русия са в критично екологично състояние

Около 15% от териториите на Русия са в критично състояние по отношение на екологичните показатели, съобщи руският премиер Дмитрий Медве...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com