ЕС не приема подялба на Косово

6304
ЕС не приема подялба на Косово

ЕС няма да приеме подялба на Косово, заяви шведският външен министър Карл Билд, цитиран от сръбски медии, предаде БГНЕС.

След ежегодния доклад на Европейската комисия, представен миналата седмица, властите в Белград ясно заявиха, че формулировка, свързана с признаването на териториалната цялост на Косово, е неприемлива.

Но Билд смята, че сръбските власти са изпратили тревожни послания във връзка с възможните начини за разрешаване на проблема с Косово. "От наша страна даваме ясно да се разбере, че разделянето на Косово не е вариант. Чух някои доста тревожни изявления от Белград. Смятам, че е от значение Белград да разбере напълно, че това е важна позиция", заяви шведският външен министър.

Той допълни, че тече диалог между Белград и Прищина, че еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле посети сръбската столица преди няколко дни и че скоро ще има още контакти между високопоставени сръбски и европейски представители. Билд очаква ситуацията да е много по-ясна след тези срещи.

Той заяви, че няма информация Швеция да е една от страните, които поискаха прекратяване на безвизовия режим за сръбски граждани.

Редактор: Десислава Ушатова

Николич: Отказваме се от ЕС, ако цената е Косово

„Нямаме време за губене. Сърбия не може да развива добросъседски отношения с част от своята територия. Управляващите в Косово алб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com