ЕС не се бори достатъчно с дискриминацията срещу ромите

4337
ЕС не се бори достатъчно с дискриминацията срещу ромите

По повод наближаването на международния ден на ромите, отбелязван на 8 април, ”Амнести интернешънъл” пососчи, че Европейският съюз не прави достатъчно за прекратяването на дискриминацията срещу ромите в страните-членки.

„ЕС трябва незабавно да приложи наличните съществени мерки да санкционира правителствата, които не се справят с дискриминацията и насилието над ромите”, каза Джон Далхайзен, директор на програмата за Европа и Централна Азия в организацията. „Подобни практики противоречат на европейското законодателство и принципите на свобода, демокрация и зачитане на човешките права, на които се основава”, допълва той.

Марин Льо Пен поиска Франция да излезе от ЕС

Лидерът на крайнодесния френски „Национален фронт" Марин Льо Пен призова европейците да поискат правителствата в техните страни д...

Наброяващите шест милиона роми в страните-членки на ЕС живеят далеч под средните показатели за почти всички индикатори на човешкото развитие – осем от десет роми са застрашени от бедност, само един от седмина млади роми е завършил гимназия.

Принудителните изселвания на роми продължават да бъдат правило, а не изключение, в европейски държави като Румъния, Италия и Франция. В образованието сегрегация се наблюдава в Чехия, Гърция и Словакия.

Повече от 120 сериозни случаи на насилие над роми и тяхна собственост са регистрирани в Унгария, Чехия, Словакия и България между януари 2008 и юли 2012 г., включващи стрелба, намушкване с нож или палеж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com