ЕС реши да включи военното крило на "Хизбула" в списъка с терористичните организации

5439
ЕС реши да включи военното крило на "Хизбула" в списъка с терористичните организации

Външните министри на страните от ЕС днес решиха да включат военното крило на ливанското движение „Хизбула” в европейския списък с терористичните организации, предаде АФП, позовавайки се на дипломатически източници.

По време на срещата си в Брюксел министрите са дали съгласието си за класифицирането на военното крило на „Хизбула” като терористична организация. Все пак дипломатите са заявили желанието си „да продължат диалога” с всички политически сили в Ливан, един от влиятелните представители на които е и „Хизбула”.

Ливан ще поиска от ЕС да не включва "Хизбула" в терористичния списък

Ливан ще поиска от ЕС да не определя групировката „Хизбула” като терористична организация, пише вашингтонският в. „Дъ...

Според източник от Брюксел външните министри са преодолели съпротивата на някои от страните-членки на ЕС, които били на мнение, че подобна стъпка може да доведе до дестабилизирането на Ливан, където "Хизбула" има голямо влияние.

По-рано британският външен министър Уилям Хейг каза, че „по-голямата част” от 28-те страни-членки на ЕС подкрепят плановете и се надяват на нужното единодушия на срещата на външните министри по-късно през деня.

Германският външен министър Гидо Вестервеле пък заяви, че доказателствата от миналогодишния атентат в българския черноморски курорт Бургас, при който загинаха петима израелски туристи и един българин, би трябвало да дадат достатъчен импулс за гласуването. Вестервеле допълни, че „ние трябва да отговорим на това и отговорът е включването на военното крило на „Хизбула” в черния списък”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com