Европа очаква „пътна карта”

5250
Европа очаква „пътна карта”

Големи са очакванията от предстоящата през тази седмица среща на лидерите на ЕС, които ще обсъдят нови инициативи за защита на еврото. Засиленото внимание е напълно оправдано, без значение дали идва от политически лидери, финансовите пазари, международни наблюдатели или обикновените граждани. Всички се безпокоят за оцеляването на единната валута, за мерките за нейното предпазване и за опасните последици от евентуален провал.

Всички очакват от срещата да произлезе последователна политическа и икономическа „пътна карта”, която трябва да съдържа стъпки, отразяващи общата политическа воля.

Шойбле иска референдум за отдаване на суверенитет на ЕС

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле подкрепи провеждането на референдум за ревизиране на германската конституция, което...

Повечето от нужните елементи са определени по време на напрегнатите обществени дебати около финансовата и дълговата криза в еврозоната. Непълната конструкция на единната валута бе жестоко разкрита от дълговите проблеми на Гърция, които обхванаха цялата еврозона през 2010 година и наложиха създаването на специална дългова защитна стена, която бе институционализирана чрез Европейския механизъм за стабилност. От европейския спасителен фонд се възползваха Ирландия, Португалия и Испания, а сега и Кипър търси помощ. Италия е смятана за потенциалния нов клиент. Но фондът не е достатъчно голям да помогне на всички. Успоредно с него фискалният пакт налага много по-строги условия и надзор на националните бюджети от Брюксел.

В доклад, представен от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, се признава ясно, че е нужна по-голяма икономическа и политическа интеграция, за да се защити еврото. Той предлага по-интегрирани рамки на финансовата, бюджетната и икономическата политика и подновена демократична легитимност и отговорност. Предлага се „банков съюз”, предвиждащ гаранции за депозитите, рекапитализация и решение на банковите провали чрез общ фонд, основан на вноски на самите банки, а не на данъкоплатците. Останалите мерки са взаимност на част от дълга в еврозоната и намеса на Брюксел, за да се предотвратят прекалени бюджетни разходи. Предложенията идват от ръководителите на основните институции в ЕС и са базирани на развитието на политически алианс между Франция, Италия и Испания. Страните-кредитори, водени от Германия, се противопоставят на част или на всички мерки.

Тези разногласия разкриват дълбоките политически разделения между ЕС и страните от еврозоната. Нужно е те спешно да бъдат разрешени. „Пътната карта”, предлагаща как да бъдат решени, трябва да дава отговор и на дълбоките икономически проблеми на страните-членки. Появи се нов дневен ред за икономически ръст, отразяващ различните политически съюзи. Той включва по-доброто използване на структурните фондове и евентуалното издаване на „проектни облигации”. Но с право очакваме на срещата да бъдат представени още мерки за стимулиране на икономическия растеж. Стръмният темп на промяната и международният натиск продължават да помрачават подобни споразумения и подчертават проблемите. Това е същността на подобни кризи. „Пътна карта” и график, определящи ясни стъпки за подкрепа на еврото, създаването на устойчив ръст и по-тесен политически съюз може да оправдаят големите очаквания от ЕС, но само ако е налице политическа воля.

Айриш таймс

Ван Ромпой: Всички страни от ЕС да извършат пенсионни реформи

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой предлага в интервю за германския вестник "Велт ам Зонтаг" всички страни-членки да извършат пенсионн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com