Европейският парламент иска тотална промяна на промишления риболов

4646
Европейският парламент иска тотална промяна на промишления риболов

Ключова реформа в Общата политика в областта на рибарството (ОПОР), която цели да намали риболова до устойчиви нива на рибните запаси, да прекрати изхвърлянето на нежелания улов в морето и да базира дългосрочното планиране на достоверни научни данни, беше одобрена от Европейския парламент днес (6 февруари). Прекомерният риболов е широко възприеман като най-голямата грешка в текущата ОПОР, стартирала през 2002 година. Новата политика трябва да влезе в сила през 2014 година.

Според данни на Европейската комисия 80% от рибните запаси в Средиземно море и 47% от тези в Атлантическия океан са изразходвани. Гласуваната в пленарна зала реформа предлага ясни и строги мерки за справяне с този проблем.

Разрешават нощния риболов през лятото

Изпълнителния директор на държавната агенция, която провежда държавната политика в сферата на риболова д-р Драгомир Господинов, зам.-ди...

„Рибните запаси трябва да се възстановят до 2020 г., позволявайки ни да имаме 15 млн. тона повече риба и да създадем 37 000 нови работни места“, заяви докладчикът по реформата в областта на рибарството Улрике Родуст.

Прекратяване на изхвърлянето на нежелан улов

Изхвърлянето на нежеланите екземпляри от улова обратно, тъй като са неподходящи по големина или вид, се отнася за повече от четвърт от цялостния улов в ЕС. Повечето от изхвърлените видове умират. За да се прекрати тази вредна практика, евродепутатите настояват от 2014 г. риболовните кораби да бъдат задължени да разтоварват целия си улов на сушата в определени по график дати за различните рибарства.

Разтовареният улов на сушата, който е неподходящ като големина, например, ще бъде използван за цели, различни от консумацията от хора. Страните-членки ще трябва да гарантират, че риболовните кораби спазват забраната за изхвърляне на нежелания улов в морето.

Дават 2 млн. лв. за рибарите

Европа дава 2 млн. лв. за рибарите ни. Общо 27 302 лева ще дойдат по три проекта по мярка 1.3 „Инвестиции на борда на риболовните...

От 2015 г. ще се предотврати определянето на твърде високи квоти, които не са устойчиви, от страна на страните членки. Рибарите ще трябва да спазват „максимално устойчивия добив“, т.е. да не улавят повече, отколкото даден рибен запас може да се възстанови за една година. Целта на депутатите при днешното гласуване бе да се гарантира, че запасите ще могат, до 2020 г., да се възстановят над нивата за „максимално устойчив риболов“ и да се поддържат след това на съответните нива. Това означава автоматично повече риба, по-добър улов, и следователно — повече работни места в рибната индустрия.

Дългосрочно планиране вместо годишните квоти

Реформата ще се базира на многогодишно планиране на запасите, за да се осигури устойчивост на рибния отрасъл. Предприемането на дългосрочен подход ще подобри предвидимостта на пазара, което в замяна трябва да спомогне за по‑големи инвестиции и по‑добро планиране в индустрията. Многогодишните планове ще се основават на по‑точни и достоверни научни данни, които страните-членки ще са задължени да събират и предоставят.

Европейският парламент ще започне преговори със Съвета и Европейската комисия по отношение на плановете за реформа преди второто четене. Ирландското председателство заяви няколкократно, че се надява да се постигне споразумение до края на юни.

Трудно лято за рибарите

Трудно лято за рибарите по Южното Черноморие. Уловът тази година е значително по-слаб за сметка на разходите. Само рибарските м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com