Европейският съвет спря работата по новия бюджет

6602
Европейският съвет спря работата по новия бюджет

Европейските лидери прекъснаха първото си заседание от двудневната среща в Брюксел, без да вземат някакво решение по бюджетната рамка на Съюза за следващите седем години (2014-2020), предаде EUobserver.

Късно снощи заседанието на Европейския съвет беше прекратено, след като президентът на ЕС Херман Ван Ромпой предостави на вниманието на страните-членки нови предложения за бюджета. Причина за спирането на работа е решението предложенията първо да се обмислят, като най-вероятно Съветът ще реши какво да прави през почивните дни (24-25 номеври).

Бюджетът на ЕС - факти и данни

Лидерите на ЕС ще проведат извънредна среща на върха в Брюксел, на която трябва да договорят следващия бюджет в размер на 1 трилион е...

Като цяло бюджетната рамка остава в размер на 972 млрд. евро, но в новия пакет налице са предложения за сериозно преразпределение на средствата по сектори.

Едно от новите предложения е да има по-малко намаляване на средствата по Общата селскостопанска политика (ОСП), отколкото първоначално се обсъждаше. Предложението е да има още 8 млрд. евро за селскостопанския сектор. Освен това има и предложение да се увеличат средствата за кохезионните фондове, което беше защитено от Полша – с 10,6 млрд. евро повече, отколкото се обсъждаше първоначално.

Сериозно е и предложението за преразпределението по отношение на транспорта, енергетиката и дигиталните мрежи. Там предложението е за средства в размер на 41 млрд. евро, т.е. с 5 млрд. евро по-малко, отколкото първоначално се дискутираше.

Както и се очакваше, британският премиер Дейвид Камерън представи програма за по-сериозно намаление на бюджета като цяло – до рамка от 890 млрд. евро. Очаква се обаче това да не бъде прието.

Европейският парламент е против бюджет с дефицит за ЕС

Темата за бюджета на ЕС продължава да провокира изказвания от различни влиятелни фигури в Съюза, особено преди двудневната среща на Евр...

Ако в крайна сметка на този Европейски съвет не бъде постигнато споразумение, следващата среща, на която ще се дискутира бюджетната рамка за периода 2014-2020 година, ще е през пролетта на 2013 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com