Франция ще ускори ратификацията на договора за присъединяване на Хърватия към ЕС

3632
Франция ще ускори ратификацията на договора за присъединяване на Хърватия към ЕС

Френският президент Франсоа Оланд увери своя хърватски колега Иво Йосипович, който е на посещение в Париж, че Франция ще ратифицира "най-късно до началото на следващата година" договора за присъединяване на Хърватия към Европейския съюз, предаде БГНЕС.

Франция ще ускори процеса и до края на годината и най-късно до началото на идната година ще е взела решение относно присъединяването на Хърватия, заяви френският държавен глава, след като прие Йосипович в Елисейския дворец.

Хърватия ще се присъедини към Евросъюза през юли 2013 г. Тя ще стане втората бивша югославска република, след Словения, която се присъединява към ЕС.

За да стане това, двадесет и седемте държави-членки трябва да ратифицират договора за присъединяването й. Досега петнадесет страни са направили това.

Като подчерта, че това е първата среща с хърватския президент, Франсоа Оланд заяви, че това е "началото на отношения, които ще се засилят и задълбочат".

Франция е инвестирала в тази страна 1,37 млрд. евро от 1993 г. до 2010 г. и заема шесто място сред чуждестранните инвеститори, според хърватските статистики. През април 2011 г. бе подписано споразумение, с което на компанията Aéroports de Paris (Парижки летища) бе предоставена концесия за управление на летище Загреб в продължение на 30 години и за построяването на нов терминал.

Франсоа Оланд призова Хърватия да бъде "фактор на стабилността в района на Балканите", за да улесни присъединяването на други страни от региона към ЕС. Иво Йосипович заяви, че е "много важно целият регион след време да се присъедини към Европейския съюз".

Редактор: Десислава Ушатова

Банков спор препречва пътя на Хърватия към ЕС

Словения няма да ратифицира документите за планираното за 2013 г. присъединяване на Хърватия в Европейския съюз, ако не бъде постигнат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com