Германия дава 300 млрд. евро на Испания

7591
Германия дава 300 млрд. евро на Испания

Вероятно германските власти са решили да поемат контрола над лъкатушещия влак на испанската икономика и да не му позволят да рухне в пропастта, както очакват пазарите, коментира днес Вести.ру.

Според данни на информирани източници, правителството на Германия е готово да отпусне на Испания до 300 милиарда евро.

Испания не се нуждае от пълен спасителен план

Испания не се нуждае от пълен спасителен план. Това заяви министърът на икономиката Луис де Гиндос в момент, когато дългосрочните раз...

Както пише днес испанското икономическо издание El Economista, тези пари ще позволят на испанското правителство в течение на две години да се откаже от свободния пазар. Освен това, условията на заема също ще бъдат доста добри - става въпрос за кредит с годишна лихва 2-2,5%

Нервните инвеститори засилиха напрежението върху Испания във вторник, пише „Индипендънт”. Същевременно испанският икономически министър Луис де Гиндос проведе разговори в Берлин на фона на спекулациите за отпускане на международен спасителен заем за Испания.

Испания, която се бори с влошаваща се рецесия, банкова криза и възможно изпадане в неплатежоспособност на няколко регионални испански правителства, е виждана като следващият кандидат за спасителен заем. Преди месец Испания поиска 100 млрд. евро, за да помогне на затруднените си банки.

Луис де Гиндос отпътува до Берлин за разговори с германския финансов министър Волфганг Шойбле, въпреки че официални представители се стремяха да омаловажат значимостта на срещата.

Германия одобри помощта за испанските банки

Германският парламент одобри с голямо мнозинство европейския спасителен пакет на стойност 100 млрд. евро за затруднения банков сектор...

Междувременно доходността на 10-годишните испански облигации достигна още по-високо ниво във вторник до 7,52 %. Това е много над нивото от 7 %, предизвикало отпускане на спасителни заеми за Гърция, Ирландия и Португалия.

Официално де Гиндос, който настоява, че Испания няма нужда от мащабен спасителен план, ще уговори подробностите около най-скорошната спасителна програма в Берлин. Той обаче вероятно е оказал натиск Европейската централна банка да намали напрежението върху Испания.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com