Глобиха Молдова за забрана на гей-парад

6323
Глобиха Молдова за забрана на гей-парад

Европейският съд по правата на човека глоби Молдова за това, че през 2005 г. в столицата Кишинев е било забранено провеждането на гей-парад, предаде БГНЕС.

Мероприятието било планирано от организацията Gender Doc-M, представляваща интересите на сексуалните малцинства в Молдова. Целта на парада била да обърне внимание на парламента да приеме закон, забраняващ дискриминацията на хомосексуалните в страната. Властите обаче не разрешили парадът да бъде проведен.

Gender Doc-M дават молдовската държава под съд, но губят на всички инстанции. Тогава те се обръщат към Европейския съд по правата на човека, позовавайки се на това, че молдовските власти са нарушили алинеи 11 и 14 на Европейската конвенция за защита правата на човека, визиращи правото на свобода на събиранията и забрана на дискриминацията.

В Молдова ще глобяват клиентите на проститутки

Молдовските депутати приеха нов закон за клиентите на платената любов. Мъжете ще трябва да дават пари не само на проститутките, но и на...

Европейският съд постанови, че Молдова трябва да изплати на Gender Doc-M компенсация за нанесени морални и материални щети плюс съдебните разходи, като общата сума възлиза на 11 хил. евро.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com