Гърците изнесли 16 млрд. евро зад граница

5448
Гърците изнесли 16 млрд. евро зад граница

Гърците са прехвърлили най-малко 16 милиарда евро в чуждестранни банки през последните две години. Една трета от парите са отишли във Великобритания, съобщи гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос, цитиран от АФП.

По данни на Венизелос вложителите са изтеглили общо 65 милиарда евро от гръцките банки от 2009 година, когато страната започна да изпада в най-тежката икономическа криза от десетилетия.

Гърция спря плащането на пенсии на покойници

Най-големият пенсионен фонд в Гърция преустанови изплащането на пенсии на 63 500 покойни граждани, предаде агенция ДПА, цитирайки гръцк...

„От тази сума, 16 милиарда евро са изнесени легално зад граница. По-малко от 10% са отишли в Швейцария, а 32% във Великобритания”, каза Венизелос пред гръцкия парламент.

Министърът защити решението на правителството да подкрепи гръцките банки, които ще получат още 40 милиарда евро съгласно спасителното споразумение с еврозоната.

В същото време профсъюзите и асоциациите на работодателите в Гърция отхвърлиха исканията за намаляване на заплатите в частния сектор, въпреки натиска от страна на международните кредитори, които призоваха за допълнителни мерки за икономии по време на преговорите за новите споразумения по облекчаване на дълга, предаде агенция АП, цитирана от БТА.

В писмо до правителството днес профсъюзи и работодатели казват, че подкрепят позицията да не се намалява минималната заплата и да не се премахват 13-та и 14-та заплата на гръцките служители.

Гръцки министър: Ако искате да сме като България, просто трябва да фалираме!

За гърците, чиито данъци се увеличиха, заплатите се намалиха, а перспективите не са никак добри, новините за последните искания на евро...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com