Хиляди венецуелци се заклеха в лоялност към Чавес

5113

Хиляди венецуелски граждани, предвождани от вицепрезидента Николас Мадуро, се заклеха в "пълна лоялност" към борещия се с рака президент Уго Чавес на огромен митинг в центъра на столицата Каракас, предаде БГНЕС.

"Команданте, оздравявай, защото тези хора се заклеха и ще демонстрират пълна лоялност. Заклехме се! Да живее Чавес", бяха думите, с които Мадуро се обърна към множеството. Клетвата беше извършена след дълга реч на вицепрезидента, в която той отправяше хвалебствия към Чавес и социалистическата революция в страната, както и атаки към опозицията, която обмисляла извършване на преврат. Мадуро призова полицията да следи от близо действията на опозицията. Тълпата аплодираше изказванията в подкрепа на Чавес, отправяни от президентите на Боливия Ево Моралес, на Уругвай Хосе Мухика и от сваления парагвайски лидер Фернандо Луго. Най-директно опасността Чавес да се спомине прозвуча в обръщението на Мухика: "Един мъж се бори за живота си и той е във вашите сърца. Но ако утре го няма – единство, мир и работа!".

Докато привържениците на Чавес изпълваха централния площад, опозицията призова към контра-демонстрации на 23 януари. На този ден през 1958 г. от власт беше свалена военната диктатура. Върховният съд взе решение за отлагане на полагането на клетва от Чавес и за продължаване на работата на сегашната администрация, докато състоянието на президента не се подобри достатъчно, за да положи клетва. Според опозицията подобно решение е противоконституционно. Правителството забрани излъчването на канала Globovision, който си позволи да коментира, че противоречията около клетвата на Чавес могат да доведат до "политическа нетолерантност".

Според министъра на информацията Ернесто Вилегас състоянието на президента е непроменено, т.е. той се възстановява от проблеми на дихателните пътища.

Редактор: Десислава Ушатова

Чавес няма да положи клетва утре

Венецуелските власти съобщиха официално, че президентът Уго Чавес няма да може да положи клетва в четвъртък пред депутатите, както е ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com