Иранският износ на петрол се срина с 40% за 9 месеца

8752
Иранският износ на петрол се срина с 40% за 9 месеца

Иранският износ на петрол намаля с 40% през последните девет месеца заради тежките санкции, които Западът наложи на страната, обяви нейният министър на петрола Ростам Касеми, предаде БГНЕС.

"Имаме 40-процентов спад на петролните продажби", заяви Касеми пред бюджетната комисия на иранския парламент, цитиран от агенция ИСНА.

Министърът изтъкна, че окончателните данни за настоящата иранска календарна година, която приключва през март 2013 г., ще включват "значителни понижения" на приходите от износ на суров петрол. Въпреки това той не даде никакви подробности.

Иран слага ръка на Фейсбук

Иран разработва нов софтуер, с който да контролира социалните мрежи, съобщиха местни медии, цитирани от АП и Стандарт нюз. Началник...

Изявлението на Касеми е от изключително значение предвид факта, че доскоро той бе сред политиците, които твърдяха, че износът на иранско черно злато не е бил повлиян от драконовските санкции на Запада.

Ембаргото на ЕС върху вноса на ирански петрол влезе в сила от 1 юли 2012 г. и бе прието с цел да се принуди Техеран да се откаже от своята ядрена програма. Освен Евросъюза, САЩ, Израел и редица други западни страни подозират Иран, че под прикритието на атомната енергетика разработва ядрени оръжия.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com