Испания: Време за сиеста просто няма!

14103
Испания: Време за сиеста просто няма!

Мнозина завиждат на испанците за тяхната сиеста. Сега обаче столетната традиция на сладката следообедна дрямка се отменя - испанците ще трябва да работят целодневно, за да изкарват повече пари.

Според консервативното испанско правителство в бъдеще испанците трябва да се откажат от следобедната си почивка. Причина за това, разбира се, е кризата в еврозоната.

С изключение на супермаркетите и големите магазини, в Испания между 14 и 16 часа не работи нищо. Повечето ресторанти също затварят до вечерта. От 1 септември обаче всички магазини и ресторанти ще трябва да работят през целия ден. По изчисления на министерството на икономиката по-високият оборот в търговията на дребно ще компенсира последствията от планираното увеличаване на ДДС от 18 на 21 процента. Законът за работното време позволява в търговията на дребно седмичното работно време да се увеличи от 72 на 90 часа. А досега сиестата бе задължителна за магазините с търговска площ под 300 квадратни метра.

Задава ли се "водна" война?

Човечеството се увеличава с главоломна бързина. Същевременно поради климатичните промени пустините се растват, а ледниците се топят. ...

Туристите са доволни

В курортните места пък на магазините се предоставя правото да работят и в събота и неделя. Така правителството удовлетворява исканията на много испански градове и общини, чиито доходи изцяло зависят от туризма. Туристическити обекти залагат все повече на чуждестранните туристи, тъй като испанците харчат все по-малко пари за курорти.

Който плаща, поръчва и музиката. По данни на испанските туристически агенции миналата година страната е била посетена от 57 милиона чужди туристи, които са похарчили 54 милиарда евро. Най-голямата група е от Великобритания - 20% от всички чужди туристи. На второ място са германците с 16,5 %.

Без сиеста на може

Расизмът в германските университети

Расизъм има и в германските университети, но никой не говори за това. Така младата блогърка Кюбра Гюмюшай описва на страниците на "Ди ...

Според испанските медии - търговците на дребно в Барселона, Аликанте и Малага вече се нагаждат към правилото "без сиеста". Законът обаче има много противници.

Собствениците на малки магазинчета се опасяват, че ще затънат още по-дълбоко в кризата и няма да могат да се конкурират с големите търговски вериги. Синдикатите също отправят остри критики: според тях новата разпоредба ще доведе до още по-голямо натоварване на служителите в търговията на дребно. Сдружението на потребителите пък на свой ред смята смята, че мерките изобщо не са достатъчни, защото повечето клиенти искали още по-гъвкаво работно време.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com