Яхяга и Николич се срещнаха, но безрезултатно

4707
Яхяга и Николич се срещнаха, но безрезултатно

Президентите на Сърбия и Косово проведоха среща за първи път под егидата на ЕС, за да разсеят напрежението в една от последните горещи точки на континента, предаде БГНЕС.

Историческата среща беше "открита и конструктивна", заяви върховната представителка на ЕС по външната политика Катрин Аштън, след като се срещна отделно със сръбския президент Томислав Николич и с косовската лидерка Атифете Яхяга, а в последствие ги събра заедно за първи път за среща на четири очи.

И двамата "ме увериха в трайната си подкрепа и ангажимент" към преговорите за нормализиране на отношенията под егидата на ЕС след като Прищина обяви едностранно независимост през 2008 г. "Потвърдих европейската перспектива както за Сърбия, така и за Косово и окуражих двете страни да продължат необходимите усилия за по-нататъшен напредък към ЕС", съобщи Аштън в комюнике.

Макар че не бяха направени конкретни съобщения, това е първата среща на най-високо ниво, която бележи значителна стъпка в двегодишните усилия на ЕС да намали напрежението между двете страни. Срещата става близо 14 години след края на конфликта от 1998-1999 г. между Белград и албанските сепаратисти от Косово.

Николич обаче заяви след срещата, че не може да става дума Белград "да признае независимостта на Косово" и подкрепи "широка институционална автономия" за етническите сърби в Северно Косово. "Ако "Яхяга продължи да настоява, че Косово е независима държава, диалогът няма да може да продължи в посоката, в която искаме. Ако трябва да повтаряме становищата си едни на други, можем да го направим. В крайна сметка Северна и Южна Корея го правеха с години. Но това не е пътят, ще изгубим ценно време", заяви Николич.

Лидерката на Косово, която встъпи в длъжност през 2011 г., излезе с по-меко послание, като заяви, че разговорите изразявали интереса на двете страни от добросъседски отношения. "Те ще са от полза не само за нашите две страни, но и за региона като цяло", посочи Яхяга.

Анализатори заявиха, че срещата е била по-важна за ултранационалиста Николич, който преди избирането си през май 2012 г. беше ожесточен противник на диалога с Прищина. "Мисля, че Николич не е много щастлив, че е в Брюксел, но ЕС и САЩ са решени тази среща да се състои", заяви политическият анализатор от Белград Душан Янич.

Албания замрази официалните посещения в Сърбия

Албанското министерство на външните работи потвърди замразяването на официалните посещения в Сърбия, поради позицията на Сърбия срещу а...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com