Япония се отказва от ядрената енергетика до 2030 г.

6423
Япония се отказва от ядрената енергетика до 2030 г.

Японското правителство скоро ще обяви изоставянето на ядрената енергия до 2030 г., осемнадесет месеца след аварията във Фукушима, твърди японски вестник в сряда, предаде БГНЕС.

Министър-председателят Йошихико Нода може да вземе това решение, до края на седмицата, по време на среща за нов план за отстраняване на последствията от бедствието, пише Майничи Шимбун, позовавайки се на правителствени източници.

Ако Япония избере да се откаже от ядрената енергетика, тя ще се присъедини към страните, които са избрали тази стратегия след Фукушима. Германия реши да затвори своите 17 реактора до 2022 г., а Швейцария постепенно ще спре петте си реактора до 2034.

Въпреки че японското решение е с по-отдалечен хоризонт от германския план, обхватът ще бъде по-голям, защото страната имаше 54 работещи реактора преди катастрофата с Фукушима на 11 март 2011 г.

Въпреки това, само два реактора в момента са в експлоатация. Другите са спрени заради земетресението или защото не отговарят на допълнителните мерки за сигурност, които се изискват от властите след Фукушима.

Енергийните оператори се борят със зъби и нокти за рестартиране на реакторите, защото сега натоварват термичните централи с пълен капацитет, за да компенсират липсата на енергия и следователно трябва да внасят огромни количества изкопаеми горива.

Властите досега дадоха зелена светлина за възстановяването само на двата реактора в централна Япония, защото трябва да се съобразяват с доста упоритата съпротива срещу пускането на централите и редовните демонстрации на опозицията срещу ядрената енергия.

Атомната енергия задоволяваше почти 30% от консумацията на електричество в Япония преди катастрофалния 11 март 2011 г. в АЕЦ Фукушима на 220 км североизточно от Токио, след мощното земетресение и гигантската вълна цунами в региона.

Сто хиляди души бяха евакуирани от района на повредената централа заради големите радиоактивни емисии. За няколко десетилетия земята около Фукушима ще остане необитаема.

Това бедствие е най-лошото, след Чернобил в Украйна през 1986 г., което предизвиква криза на ядрената индустрия в света.

Франция и Великобритания са решили да постави началото на ново поколение реактори, САЩ одобриха изграждането на нови единици за първи път след аварията в Три майл айлънд /Three Mile Island/ , щата Пенсилвания през 1979г., докато Китай и Индия планират да започнат изграждането на десетки реактори в следващите години, пише АФП.

В региона Турция планира мощно строителство на ядрени мощности.

България засега отказва изграждането на нова атомна централа.

Редактор: Яна Баярова

Турски министър: Турция няма да се откаже от ядрената енергия

Турция ще реши до края на тази година кой чуждестранен кандидат ще избере за свой партньор при изграждането на втората атомна електро...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com