Япония ще рестартира по-сигурна ядрена индустрия

4524
Япония ще рестартира по-сигурна ядрена индустрия

Новият регулаторен орган на японската атомна енергетика се готви да въведе по-строги норми за безопасност за електроцентралите. Това може да принуди дружествата да извършат големи инфраструктурни дейности, за да могат отново да пуснат спрените реактори, съобщи БГНЕС.

Уроците от бедствието във Фукушима изглежда са научени. Земетресението и вълните цунами от 11 март 2011 г. причиниха радиационно замърсяване и незаличими следи в природата и обществото.

Надзорният орган сега е независим от Министерството на промишлеността и ще изисква значителни промени в ядрените централи на страната. В Япония от 50 реактора сега не работят 48.

Според медиите регулаторът ще поиска инсталирането на ново резервно охлаждащо оборудване, отдалечено от реакторите, стени на реакторите с висока степен на защита срещу цунами, както и други подобрения.

Всички те имат за цел да се избегне повтаряне на бедствието от Фукушима, когато разрушената АЕЦ зарази огромна площ за десетилетия напред и принуди 160 000 души да напуснат домовете около централата завинаги.

Новите критерии трябва да бъдат обсъдени след петък и след това, в края на месеца, ще бъдат оповестени публично. Окончателно решение ще се вземе през лятото, пише изданието Никей /Nikkei/.

Електроенергийните компании очакват изискванията на регулаторния орган, без чиято зелена светлина никой от реакторите няма да тръгне отново.

Само два реактора в Япония работят сега. Те са в АЕЦ "Ои".

Органът може да разреши пускане на реактори преди новите строителните работи да са действително направени, защото завършването им може да отнеме години и да погълне десетки милиарди йени, пише Никей, цитиран от АФП.

Новото дясно правителство, водено от края на декември от Шиндзо Абе, заяви, че възраждането на ядрените реактори, за които се приеме, че са безопасни, е задължително условие за икономическото здраве на Япония. Предишният премиер виждаше една голяма "ядрена нула" в страната до 2040 г.

Освен регулаторният орган, разрешение за рестартирането на централите трябва да дадат и съответните местни власти. Неотдавнашно проучване показа, че повече от половината кметове са склонни да го дадат. Натоварените до краен предел ТЕЦ-ове и студената зима наклониха везните в полза на АЕЦ.

Редактор: Е. Гигова

Японците искат спиране на ядрената енергетика

Почти осем милиона японци са сложили подпис в онлайн петиция, с която се иска отказ от развитието на ядрената енергетика в Страната на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com