Йоджалан отново предвожда кюрдите

10710
Йоджалан отново предвожда кюрдите

Двама кюрдски депутати в Турция успяха да се срещнат с лидера на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдула Йоджалан, който е с доживотна присъда и се намира в специално построен за него затвор, предаде БГНЕС.

Преди няколко дни бе съобщено, че те са осъществявани контакти с него от страна на властите по въпроси за разоръжаването на борещите се за независимост бунтовници, съобщи турска телевизия.

Депутатите са се срещнали с Йоджалан на затворническия остров Имрали.

Срещата става, след като Ялчън Akдоган, главен политически съветник на министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган, потвърди в понеделник, че съществуват разговори между турските тайни служби /МИТ/ и Йоджалан за разоръжаване на отряди на ПКК.

"Разузнавателните служби са в разговори с него /.../ Предмет на разговорите е разоръжаването на ПКК. Поддържа се диалог във всички посоки, което може да доведе до прекратяване на насилието и подкрепа от страна на правителството", каза Акдоган.

Според всекидневника "Хюриет", служители от МИТ са имали четиричасова среща на 23 декември с Йоджалан.

Кюрдския лидер, който бе заловен през 1999 г., е поискал възможност за пряк контакт с организацията, пише вестникът, цитиран от АФП.

Правителството поиска от Народното събрание – Меджилиса - през ноември, да се вдигне парламентарният имунитет от десетима кюрдски депутати, обвинени в подкрепа на ПКК, след като видеозапис показаха как се прегръщат с бунтовници в Югоизточен Анадол.

Кюрдският конфликт в Турция, според властите, е довел до повече от 45 хиляди жертви. Бунтовниците първо искаха независимост на Югоизточен Анадол, населен предимно с кюрди, преди планът им да еволюира към регионална автономия.

Предишен опит на правителството да преговаря с ПКК през 2009 г. се провали.

Централната власт досега се стреми по всякакъв начин да не допусне кюрдска автономия.

Редактор: Десислава Ушатова

САЩ: Турция може да загуби територия

Териториалната цялост на Турция през следващото десетилетие може да бъде застрашена заради възможното създаване на Кюрдистан. Тази пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com