Йосипович призова за уважение към сръбските жертви на войната

5392
Йосипович призова за уважение към сръбските жертви на войната

Хърватският президент Иво Йосипович призова за уважение към сръбските жертви на войната при отбелязването на 17-та годишнина от военна операция, сложила край на конфликта в Хърватия (1991-1995 г.), предаде БГНЕС.

"Хърватия спечели войната, това е голям успех, но Хърватия все още има битки за печелене в мирно време", заяви Йосипович. "Да печелим в мирно време означава да подадем ръка на нашите сръбски граждани, да признаем и да се поклоним пред техните жертви" в конфликта, подчерта хърватският президент.

Йосипович пожела честването на "този победен ден да се превърне в символ на победа в мирно време, която ще превърне Хърватия в нова светеща звезда" на ЕС. Страната ще стане член на съюза през юли 2013 г. Хърватският президент говори в Книн във връзка с церемония, отбелязваща 17-та годишнина от операция "Буря", която на практика сложи край на войната.

Обявяването на независимостта на Хърватия от Югославия през 1991 г. беше последвано от война между силите на Загреб и сръбски сепаратисти, подкрепяни от Белград. Конфликтът приключи през 1995 г. и при него загинаха около 20 000 души. На 4 август 1995 г. хърватските сили започнаха операция "Буря", за да си възвърнат контрола над териториите, държани от сръбските сепаратисти.

Стотици сърби загинаха при офанзивата, а близо 200 000 избягаха от Хърватия. Вчера хърватските сърби поискаха еднакво третиране на всички жертви на войната независимо от етническата им принадлежност.

Двама бивши генерали от хърватската армия, Анте Готовина и Младен Маркач, бяха осъдени от Трибунала в Хага на 24 и 18 години затвор за военни престъпления, извършени по време на офанзивата "Буря".

Редактор: Ая Косарова

70% от хърватите нямат пари за ежедневните си нужди

В Хърватия само една четвърт от домакинствата имат доходи, които покриват всичките им необходими разходи за живот, или имат приходи, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com