Какво очаква Европа през 2013 година

16436
Какво очаква Европа през 2013 година

Избори, фалити, Гърция... Ще има ли нова криза и какво ни очаква през 2013? БГНЕС прави обобщение на прогнозите на световните икономисти за това как Европа ще се бори с все още неотшумялата криза.

CitiGroup: европейските страни ще бъдат вкарани в банковия съюз и ще им помогнат с пари.

Ще има ни нова вълна на кризата. Какво може да я предизвика?

Лидерите от еврозоната твърдят, че Гърция е особена, а преструктурирането на дълговете на останалите страни от европейската периферия не е задължително и даже е нежелателно. Но някои държави ще поискат да им бъдат опростени част от дълговете. Очакваме, че най-малко пет страни от еврозоната /Гърция, Италия, Испания, Ирландия и Португалия/ ще преструктурират своя държавен дълг до 2017.

През 2013 ще стане очевидно, че държавният дълг на Португалия на практика е невъзможно да бъде поддържан, макар че реакцията ще бъде малко закъсняла.

През 2013 помощ ще получат Италия и Испания. Програмата за помощ ESM/OMT, която ще продължи до две години, няма да може да възстанови бюджетната стабилност в тези страни. Преструктурирането на държавния им дълг, а също така и на Ирландия ще стане възможно едва през идните години.

CitiGroup не очаква разпадане на еврозоната през 2013 или през следващите години, без да се смята излизането на Гърция. Също така финансовата институция не очаква неконтролирани фалити на нито една от държавите в еврозоната.

Ще се влоши ли политическата ситуация след изборите в Италия и Германия?

Малко вероятно е в Германия на изборите отново да победи настоящата коалиция на ХДС/ХСС и Свободната демократическа партия. Но Ангела Меркел, вероятно, ще запази поста на канцлер, а в страната ще бъде създадена широка коалиция с участието на Германската социалдемократическа партия.

Възможно ли е излизането на Гърция от еврозоната?

Преструктурирането на гръцкия дълг не може да бъде избегнато. Според основния сценарий на CitiGroup, вероятността Гърция да излезе от еврозоната през следващите 12-18 месеца е 60%.

През последните месеци възможността Гърция да напусне еврозоната намаля. Това е свързано с промяната на отношението към нея на големите кредитори, като Германия. Изглежда те са решили, че икономическата и политическа цена на излизането на Гърция за момента е по-висока, отколкото отпускането на финансовата помощ. Но признаци, че кредиторите са готови да отпишат достатъчно голяма част от държавния дълг на Гърция или да намалят изискванията за съкращаване на бюджетните разходи, за да може страната да си поеме въздух и да започне да оздравява, няма.

Целите на програмата за помощ в близко бъдеще са недостижими, а социалната нестабилност и умората от мерките за икономии продължават да нарастват. Ако не започне да се наблюдава подобрение, Гърция, най-вероятно, ще излезе от зоната с единна европейска валута.

Ще бъде ли създаден банков съюз?

В края на 2012 Гърция, Ирландия, Португалия, Испания, Италия и други страни ще продължат да страдат от проблеми с бюджета, сложната ситуация на финансовите пазар, слабия растеж и даже рецесията. Натиск ще оказва и съкращаването на държавния дълг на частния сектор, слабата конкурентоспособност и умората от икономиите.

Постепенно тези проблеми ще бъдат решени с помощта на политически решения и иновации в областта на институции. Ще продължат структурните реформи, програмите за икономии на бюджетните разходи, ЕЦБ ще запази ниските лихви и за в бъдеще ще продължи да помага на банките и суверенните кредитополучатели с ликвидност, суверенните и банкови дългове ще бъдат частично разделени.

Фундаменталната реформа на системата за управление на еврозоната все още предстои. Постепенно в Европа ще бъде създаден банков съюз, т.е. по-сериозна финансова интеграция, а също така в ограничен вид бюджетна интеграция. Но това няма да бъде достатъчно, за да се избавим от финансовите и бюджетни дисбаланси в Европа.

Европейският бюджетен пакт влезе в сила

Европейският бюджетен пакт влезе в сила днес, след като беше ратифициран от Финландия на 21 декември, предаде БГНЕС. Пактът въвежда "зл...

През 2013-2014 към ЕЦБ ще премине функцията на директно регулиране на всяка европейска банка. Също така регулаторът ще може да контролира системата от регулиране в другите страни.

Въпреки това заради политически и операционни причини ЕЦБ ще регулира директно само системно значимите банки и банките в проблемните страни. Ежедневните ангажименти по регулиране на банките ще останат на плещите на местните регулатори.

Общоевропейската система от рекапитализация с помощта на ESM и единната схема от разрешения на банковите проблеми ще последва през 2014.

Вероятността от създаването на общоевропейски фонд за застраховане на депозитите и вливанията в него на значителни финансови ресурси изглежда неправдоподобно даже в средносрочна перспектива.

Кога ще приключи рецесията? Заплашена ли е от рецесия Германия?

Йоахим Гаук: нуждаем се от имигранти!

В първото си коледно обръщение германският президент призова за прямо отношение към чужденците. Ще даваме убежище на преследваните и ще...

Еврозоната ще остане в рецесия и през 2013 (-0,7%) и през 2014 (0,4). Естествено свиването на икономиката ще бъде далеч по-силно в периферните държави, отколкото в страните в центъра на Европа, но и те ще бъдат на ръба на рецесията. В повечето случаи е много трудно са се разбере източникът на икономическа слабост: това е комбинация от отписване на дълговете на частния сектор, мерките за икономии и строгите финансови условия, които намаляват и без това незначителния потенциал на растежа.

Германската промишленост вече в достатъчна степен страда от кризата. Сега икономиката на страната се намира във фазата на слабия растеж, а на ръба на 2012-2013 може да се плъзне към рецесия. Но вътрешното търсене се подкрепя от исторически ниските лихви и незначителната задлъжнялост на домакинствата – това може да стане причина за разгръщане на германската икономика. Ще помогне и растежът на бюджетните разходи.

HSBC: много слабо възстановяване през 2013

През последните месеци на отминалата 2012 ЕЦБ успя да успокои пазара на суверенни облигации на страните от еврозоната с помощта на програмата за изкупуване на облигации ОМТ, освен това лидерите на еврозоната предложиха програма за по-нататъшна интеграция. През 2013 програмата ОМТ, най-накрая, ще бъде активизирана. Освен това, европейците ще постигнат определен напредък в създаването на институциите на монетарния съюз.

Но това не означава, че кризата е завършила. Първа ще поиска помощ от ESM Испания. Този процес ще стартира заради натиска на пазарите, тъй като страната няма да може да изпълни поредните си бюджетни цели. Испания ще се превърне в своеобразен тест: зали пазарите ще могат да финансират първичното предлагане на облигации или ще се наложи това да го прави ESM.

Германия скръцна със зъби на Великобритания за ЕС

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле предупреди Великобритания да не „изнудва” европейските си партньори със з...

С бъдещата интеграция също за момента не всичко е ясно. На декемврийската среща на върха Европейският съвет така и не успя да се договори и предостави някакъв внушаващ доверие план за бъдеща интеграция. За момента не е избран път за по-нататъшна бюджетна интеграция и не са поети ангажименти за по-нататъшното емитиране на еврооблигации. Сега политиците са концентрирани върху създаването на банков съюз до началото на 2014.

HSBC очаква много слабо възстановяване през 2013 и растеж от 1% през 2014. Отписването на дълговете и икономиите ще продължат, а безработицата ще расте даже в Германия.

Първите три тримесечия на 2012 германската икономика се държеше, но вече през четвъртото тримесечие тя започна да се свива, тъй като търсенето на германска продукция от страна на обхванатите от криза държави от еврозоната намалява.

Инвестициите в основен капитал в Германия се свиват вече четири месеца поред, въпреки добрите финансови условия. През 2013 те ще започнат да се възстановяват, ако ситуацията в света не се влоши. Ако растежът на вътрешното търсене и инвестиции ускорят германската икономика през 2013, тогава съкращаването на търсенето на износа ще доведе до нейното забавяне. През 2013 най-голямата европейска икономика ще нарасне с 0,6%.

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com