Кому е нужен независим Кюрдистан?

26181
Кому е нужен независим Кюрдистан?

В целия свят хората, които се интересуват от ситуацията в Близкия Изток, съдбата на Сирия, Турция, Иран или Ирак, неизменно си задават и въпроса кои са всъщност кюрдите, на кого се подчиняват и какво искат.

Кюрдите са народ с ирански произход, изповядват основно сунитския ислям, но сред тях има и много шиити. Общият им брой е около 30 милиона души, пише днес в коментара си за „Око планеты" Артем Кривич, предаде КРОСС.

Турската полиция потуши кюрдските вълнения

Турската полиция арестува 56 души излезли на неразрешена демонстрация и оказали съпротива на органите за опазване на реда, предаде БГНЕ...

Когато се говори за кюрдите се смята, че те някъде имат едно общо правителство, на което всички се подчиняват. Но това всъщност не е така. Нещо повече, кюрдите враждуват, особено в Иран, други път се борят за създаването на независим Кюрдистан. Разбира се, един единен Кюрдистан е мечта - мечта, която искат да постигнат съвременните кюрдски вождове. Но пътищата за постигането на тази мечта са различни. Ако не бъде създаден единен Кюрдистан, то няма да има и единна кюрдска власт. Всъщност, най-изявеното управление на кюрдите е почти независимият Иракски Кюрдистан, начело с Масуд Барзани. Това е Мехабадската република, която бе обявена през 1946 година. Общата численост на населението в тази район е 3-3,5 милиона души и въпросният Иракски Кюрдистан е напълно лоялен към САЩ.

След него застава ПКК - въстаническа организация, която се бори за създаването на кюрдска автономия в Турция. Начело на организацията стои Абдулла Йоджалан, който поиска политическо убежище в Русия, но не го получи. ПКК не се ползва с официално признание в страните по света, но през 2008 година Европейският съд отмени решението за включването на „кюрдската въстаническа група ПКК в списъка на терористичните организации в ЕС".

И последната голяма организация на кюрдите, която се появи съвсем наскоро, е Обединената демократическа партия с лидер Муслим Мухамед. Сунит, както и двамата му други колеги.

Триъгълникът Ирак - Сирия - Турция

Отношенията между правителствата на Турция и Сирия сега могат да се определят като враждебни и това е очевидно от сегашната ситуация.

ПКК заплаши Турция

Командирът на Кюрдската работническа партия (ПКК) Мурат Карайълан заплаши с "много жестоки ответни мерки на турска територия", ако ту...

Къде-къде по-интересна е ситуацията в отношенията между Багдад и Дамаск. На първо място политическите опоненти на иракското правителство - алиансът Ал Иракия, са същите тези хора, които активно изпращат хора в Сирия, дойдоха на власт в Египет и получават парите си от Рияд. Това е червената страна на триъгълника.

Ирак без да иска става съюзник на Сирия като пропуска ирански специални части, самолети и товари с оръжие и не обръща внимание на нарушаването на границата от страна на сирийските войски, които доубиват отстъпващите бунтовници. Сега иракските въоръжени сили са доста лошо организирани, в резултат на което те не могат да контролират Иракския Кюрдистан, тъй като кюрдите просто не пускат тяхната армия в тази територия. Това е зелената страна на триъгълника.

Що се отнася до взаимоотношенията Ирак - Турция, то те могат да бъдат описани със сив цвят. Въпреки че Ирак редовно критикува Турция за нарушаването на въздушното му пространство, целите на Анкара и Багдад са сходни - те са против създаването на Кюрдистан на територията на Ирак, тъй като това означава постепенно разрушаване на страната. Турция не иска същото нещо и на своя територия.

Впрочем, независим Кюрдистан, като държава, не е необходим на никого, освен на самите кюрди. На Америка е нужна автономна област Кюрдистан в Турция, тъй като благодарение на това САЩ винаги ще могат да натиснат турското правителство. Плановете на Сирия също приличат на американските. Ето защо въстаниците дори не обещават на кюрдите автономия - просто им предлагат да се сражават срещу Асад, „а останалото ще обсъдят после".

Редактор: Десислава Ушатова

Ирак иска Турция да изтегли силите си от Кюрдистан

Иракското правителство поиска от парламента на страната да анулира споразуменията, разрешаващи присъствие на чуждестранни военни баз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com