Край на политиката за едно дете в Китай?

10264
Край на политиката за едно дете в Китай?

Непопулярната политика „едно семейство-едно дете”, наложена в Китай от 1980 г., заради демографския взрив е подложена на сериозна критика от фонда за изследване на въпросите на развитие. Структурата съветва постепенното отказване от практиката и към 2020 г. от пълното отказване от нея, съобщава италианското издание La Stampa.

Политиката, приета с цел да се съкрати прираста на населението е станала причина за сериозни нарушения на правата на човека в Китай.

Повече деца, по-ниски данъци

Колкото повече деца има едно семейство, толкова по-ниски данъци ще плаща. Тази формула обмислят да въведат от социалното министерство ч...

"Трудностите и страданията, предизвикани от решението да се ограничи броя на децата в семействата, са огромни. Но и от чисто икономическа гледна точка има проблеми: към 2050 г. деликатният въпрос за застаряването на населението в Китай ще се изостри, тъй като 450 млн. души ще достигнат преклонна възраст”, добавя изданието.

Отдаването на предпочитание в полза на детето от мъжки пол доведе (най-вече в селските райони) до неконтролируемо разпространение на избирателните аборти. Милиони момичета бяха лишени от правото да се родят. Вследствие на това се появи и огромна армия от ергени, които не могат да си намерят жена в Китай.

Освен това мнозина са уверени, че строгата политика за едно дете е стабилизирала демографския взрив, а икономическите реформи са извадили от бедността милиони хора.

Макар да претърпя известни промени, призивите за смекчаване на политиката „едно семейство-едно дете” стават все повече.
До последно от страна на правителството нямаше никакви сигнали за намерението му да се откаже от противоречивата практика, но в очакването на XVIII конгрес Китайската комунистическа партия, на който ще бъде избран новият ръководен елит, ще има непланирани дебати за необходимостта да се „отпуснат юздите”.

Демокрация по китайски

Тя е най-голямата политическа организация в света - членската маса на Китайската комунистическа партия е колкото 11 Българии. На конгр...

 

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com