Линч срещу македонски топ журналист след българско интервю

15757
Линч срещу македонски топ журналист след българско интервю

След интервюто в Агенция БГНЕС на председателя на Съюза на македонските журналисти Насер Селмани проправителствените медии телевизия "Сител" и вестник "Вечер" призоваха за свалянето му от поста.

В централните си новини "Сител" обвини Селмани в насаждане на антисръбско настроение в страната и в националистическа пропаганда. Същата информация с още по-остри нападки и обиди е публикувана на челната страница днес във вестник "Вечер". Като основен аргумент срещу Селмани двете медии сочат факта, че Сърбия никога не е проявявала претенции към Македония. В типичен стил от времето на югославския диктатор Йосип Броз Тито и неговия сръбски наследник Слободан Милошевич в информационните емисии бяха излъчени интервюта с възмутени колеги и общественици.

В интервюто известният македонски журналист Насер Селмани каза, че "проблемът в Македония е във факта, че от 20 години там се изгражда една фиктивна демокрация". "20 години изграждаме карикатура на институциите, които реално трябва да съществуват в една истинска демократична държава", каза още Селмани. Според него Македония упорито симулира демокрация. "Това обаче вече е видимо за всички и няма как да скрием тази наша фиктивна игра и баламосване на обществеността, а за света вече ставаме и смешни", подчерта Селмани.

"Въпросът с премиера Никола Груевски е много ясен и той е видим за всички нас - той не иска Македония да се присъдени нито към ЕС, нито към НАТО", подчерта Селмани. Трябва обаче да бъдем искрени и да кажем, че Македония не е единственият виновник за сегашното състояние на Балканите. Ние сме свидели на една безотговорна политика от страна на Гърция. Властите в Атина не изпълняват ролята, която се очакваше от тях - да дърпат страните от региона към Брюксел. Гърция води политика от 19-ти век, смята Селмани.

Според него властите в Белград няма да се откажат от идеята си за подялба на Косово и присъединяването на северната част. Той не вярва, че НАТО и ЕС ще запазят позицията си за непромяна на границите на Балканите. Селмани посочва и факта, че в продължение на 10 години силите на НАТО и ЕС в Косово не са разформировали сръбските структури в северната част на Косово, които директно се финансират от сръбските служби. Те вземат заплати от Белград, каза още той.

Стратегическата цел на Сърбия е да има обща граница с Гърция. Те въобще не се интересуват от северно Косово. За тях е много по-важна Македония. Това е истинската причина Македония да не може да помръдне напред през последните 20 години. Реално сърбите присъстват тук в Македония от 1912 година. Техните структури тук са много силни! И някои т.нар. македонски патриоти строят паметници и фактически жертват Македония заради сръбските интереси. В крайна сметка най-големите губещи в тези игри ще бъдат македонците и албанците от Република Македония, подчерта още Селмани.

Редактор: Десислава Ушатова

Плевнелиев към Македония: Спрете кампанията срещу България

Президентът Росен Плевнелиев със съжаление констатира, в Република Македония се наблюдава тенденция на "националистическа реторика, ди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com