Македония: България получи шамар на своя територия

17451
Македония: България получи шамар на своя територия

Българската общественост и българските медии, които реагираха бурно на филма „Трето полувреме” и обвиниха Македония в агресивна неприятелска кампания към своята държава, в петък получиха освежаващо послание на своя територия, коментира днес македонският ”Утрински весник”. Еврейски представители и световни изследователи заявиха на дебат в София, че е добре това, че България се гордее, че е спасила 48 000 евреи от лагерите на смъртта, но сега трябва да признае, че е позволила убийството на 11 000 евреи от териториите под неин контрол, посочва вестникът.

„Вие сте смели спасители, но също и брутални убийци и хладнокръвни преследвачи. Не може да приемете едното без другото”, каза Майкъл Беренбаум, основател на американския Мемориален музей на Холокоста, на конференция в петък в София, имаща за цел да хвърли светлина върху тази мрачна страница от българската история.

Глас на разума в Скопие: Четвърто полувреме - пропаганда и неискреност

Македонското електронно издание Окно публикува критика за филма „Трето полувреме” на режисьора Дарко Митревски, поместена в...

„Злото няма националност. Изясняването на този въпрос ще допринесе за помиряването на Балканите”, каза пък българският политически анализатор Антоний Тодоров, цитиран от Фокус.

Историци казват, че 11 000 евреи от администрираните от България територии, намиращи се в днешна Македония и Гърция, са загинали в нацистките лагери на смъртта, посочва вестникът. Но България използва репутацията си на почетно изключение и спасителка на евреи като основа за изграждане на контакти с Израел, като и двете държави се готвят да отбележат следващия март 70-та годишнина от отказа на София да изпрати своите евреи да бъдат убит от нацистите.

Според българския историк Николай Поппетров темата била силно експлоатирана за политически цели. Според изследователи България внимателно избягвала да говори за другата страна на Втората световна война и поради тази причина третирането на македонските евреи до голяма степен е останало непознато за обикновените хора в страната. Това обаче наруши отношенията между София и Скопие.

„Не съществува амнезия в паметта на нацията”, заявил македонският историк Тодор Чепреганов, обяснявайки, че българското правителство, полицията и монархията от онова време имат отговорност за депортирането на македонските евреи. Според някои историци България била длъжна да жертва евреите в територии, които били под неин контрол, за да спаси повече от нейните евреи. Според българския журналист от еврейски произход Еми Барух, чието семейство е едно от онези, които са избегнали депортацията „тълкуването, че животите на 50 000 души са платени с тези на 11 000 е неморално и злобно”.

Македония отново фалшифицира - Турция я била признала първа!

Македонските медии се опитват да подменят и най-новата история, съобщиха от Българският културен клуб – Скопие. Тези дни македонс...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com