Македония: Генетично сме най-близо до българите и сърбите

11587
Македония: Генетично сме най-близо до българите и сърбите
Скопие иска копия от златните маски от България и Сърбия

Македонците имат почти еднакво ДНК с българите и сърбите. Това сочат резултати от шестгодишното проучване на Института за съдебна медицина в Скопие, пише днес македонският вестник “Дневник”.

Според проучването хърватите имали подобна ДНК структура със сърбите и босненците, а албанците нямат общи гени с почти никого на Балканите.

Македония издига мемориален парк на Ванга

Македония ще издигне мемориален парк на пророчицата Ванга. Намерението на властите в Ново село е породено от 100-годишнината от рождени...

В проучването не била включена Гърция, тъй като гърците отказали да участват в проучването.

"Използвахме съвършено модерна компютърна технология. Сравнихме всички данни от Македония, България, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина и Косово. Направихме два вида анализи - единият чрез хромозома Y, а вторият чрез локуса на ДНК-профила", обясни известният македонски доктор Златко Яковски.

В същото време стана ясно, че Македония иска от България и Сърбия копия от златните маски, които се намират в музеите в София и Белград, но са открити в охридското село Требенище преди сто години, пише македонският вестник “Дневник”.

Копията от експонатите Македония иска да бъдат изложени в новия археологически музей, който се строи в Скопие. Директорът на Управлението за защита на културното наследство на Македония Паско Кузман е заявил, че България е дала съгласие за правенето на копията, но от Белград все още нямали отговор.

„Остава българското министерство на културата да даде съгласие. Те и по-рано бяха съгласни, но тогава нямахме пари, тъй като правенето на копие е скъпа работа”, заявил Кузман.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com