Македония скочи срещу идеята България да вземе Нобелова награда за мир

42429
Македония скочи срещу идеята България да вземе Нобелова награда за мир

Македонска медия отново намери за какво да се заяде с България. Този път на фокус дойде идеята на бившия ни външен министър Соломон Паси България да бъде сред номинираните за Нобелова награда за мир през 2013 година за спасяването на българските евреи.

Електронното издание МК.News публикува специален коментар по повод интервютата на бившия външен министър, в които той развива тезата си, подплатен с критики към България, но няма и дума за сложните отношения на Паси с правителството на Никола Груевски през 2007 година. Тогава Паси обяви, че ще бъде лобист на Македония за НАТО срещу символичния хонорар от 1 евро, а впоследствие местни медии разкриха, че е член на търговска компания с интереси в придобиването и строителството на парцели в Скопие. Междувременно година по-късно Македония се провали на Срещата на върха на НАТО в Букурещ и оттогава до днес все повече затъва в опитите си за интеграция в северноатлантическия пакт.

Хиляди скандираха срещу Груевски

В центъра на македонската столица се състоя масов протестен митинг на обединената опозиция срещу нарушаването на парламентарната демо...

Във връзка с идеята на Паси нашата страна да вземе Нобелова награда за мир MK News пише следното: "Все пак днес се смята, че Нобеловите награди не са това, което някога бяха. Ако Нобеловата награда за мир през 2012 година я получи Европейския съюз и покрай това, че в продължение на години той не забелязва как една негова страна-членка предизвиква спорове, излъчва геноцидни и противни на международното право искания към Македония и не почита малцинствените права на македонците, не трябва да ни учудва, ако в скоро време със същата награда се закичи и България".

„Но при всичко това бившият български министър, който самият има еврейско потекло, забравя да спомене, че същата тази България, която той хвали за спасяването на българските евреи, като съюзник на хитлеристката нацистка Германия депортира над 7000 евреи от Вардарския дял на Македония, която в това време е под българска окупация. Всъщност и българските евреи, за които той говори, България не ги спаси от някой друг, а от самата себе си”, пише още македонската медия.

MK News, цитирана от Агенция "Фокус", напомня и че, българският дипломат от кариерата Владимир Мутафов, в своята книга „България и ролята на цар Борис Трети по време на Холокоста”, пише, че „виновникът за депортацията на евреите от Беломорска Тракия и Вардарска Македония е българското правителство, действайки съгласувано с Третия райх” и напомня, че „не можете да бъдете спасител в една част от България и активен съучастник в убийствата в друга част”.

Същото го заявява и д-р Нисим Йоша от Асоциацията на евреите от Македония в Израел, при което вината за депортирането на евреите от Македония в лагерите на смъртта я посочва в България и тогавашната българска власт. „България, начело с цар Борис, беше включена активно в Холокоста, с депортирането на евреите за тяхното изтребване. През март 1943 година България организира и извърши депортацията на 11 343 евреи от Тракия и Македония в Треблинка, където веднага бяха хвърлени в газовите камери”, пише д-р Йоша, при това заявявайки, че „хвалбите за България и Борис, без да се спомене изрично неговата отговорност в депортацията на евреите, ще бъдат сметнати за грешни, тъй като се неглижира Холокоста. Всички ние, които искаме истината, трябва да отхвърлим всяка българска претенциозна аспирация да бъде наградена за това, което тя не заслужава”, казва д-р Йоша.

Паси и Македония:

Христос бил роден в Македония!

Група археолози от Македония, наричаща себе си “Исусовци”, твърди, че е открила точното място, където се е родил Христос. П...

Сложните отношения на бившия външен министър и председател на Атлантическия клуб Соломон Паси с македонското правителство започват от юни 2007 г., когато Паси обяви, че ще бъде лобист на Македония за приемане в НАТО срещу символичния хонорар от 1 евро. Тогавашният председател на парламентарната Комисия по външна политика Соломон Паси стана специален съветник на правителството на Македония, с подписа на македонския министър-председател Никола Груевски.

Паси обяви, че ще оказва помощ за интеграцията на страната в НАТО, като задачите на специалния съветник включват даване на практически съвети и насоки, оказване на помощ на македонски държавни институции за подобряване на връзките им със страните от НАТО и подпомагане на засилването на македонското участие в евроатлантическите институции. Премиерът на Македония Никола Груевски пък каза, че ангажирането на Соломон Паси ще струва само 1 евро, тъй като той е поискал символичен хонорар за съдействието си при интеграцията на Македония в НАТО. Година по-късно, на срещата в Букурещ, Македония не получи дата за прием в НАТО заради спора за името с Гърция, което предизвика тежки политически сътресения и предсрочни парламентарни избори, отново спечелени от партията на Никола Груевски. След този провал, атлантическите амбиции на страната постепенно изтляха, заменени с остра националистическа реторика към тези, които пречат на Македония да се интегрира в НАТО и ЕС, предимно съседите.

Междувременно, докато все още беше съветник на Груевски, в скопския вестник "Шпиц" се появи статия, в която се казва, че съветникът на македонския премиер Никола Груевски Соломон Паси е член на борда на директорите на компанията "Екуест Болкан пропъртис" - фирмата, която ще строи търговски център зад търговския център "Рамстор" в Скопие. Под заглавие "Соломонов съветник или заинтересован строител?", изданието изнесе конкретни факти. Журналистът Велизар Енчев, в подробен материал на страницата на тогавашния вестник „Атака”, коментира, че македонското правителство е наело Соломон Паси за лобиране в средите на НАТО, срещу което му позволява да спечели от парцели и строежи в Скопие.

На интернет страницата на компанията "Екуест Болкан пропъртис" пише, че Паси е един от четиримата членове на борда, който ръководи фирмата и взема решенията за инвестиране. Македонското министерство на транспорта и съобщенията призна, че е подписало договор с "Елан пропъртис", дъщерна фирма на компанията, в която Паси е директор, за изграждане на търговски център. Според тази информация "Екуест Болкан пропъртис" купила и нова бизнес сграда срещу вестник "Нова Македония" в Скопие. Месец по-късно "Елан пропъртис" купува на публичен търг, организиран от министерството на транспорта и съобщенията, терен от 5 388 кв. метра, на цена от 403 евро за 1 кв. метър.

Редактор: Ивайло Петров

Македония оряза с 2/3 заплатите на бунтовната опозиция

С две трети ще бъдат намалени заплатите на депутатите от опозицията в Македония, които бойкотират парламентарните заседания от края н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com