НАТО ще осигури прилагането на споразумението между Сърбия и Косово

5699
НАТО ще осигури прилагането на споразумението между Сърбия и Косово

Главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви, че Алиансът подкрепя прилагането на споразумението между Сърбия и Косово за нормализирането на отношенията им, предаде БГНЕС.

То беше подписано през април в Брюксел под егидата на ЕС. "Ангажирани сме да подкрепим прилагането на историческото споразумение, което представлява значителна стъпка напред за регионалния мир и сигурността", заяви генерал Брийдлав на пресконференция в Прищина.

Американският генерал, който встъпи в длъжност през май, е на първото си посещение в Косово, където от 1999 г. са разположени мироопазващите сили на НАТО (КФОР). "Призовавам да се възползваме от благоприятната възможност и да гарантираме, че прилагането на споразумението ще доведе до дълготрайна стабилност и сигурност за идните поколения", каза още той.

НАТО ще положи усилия да гарантира безопасна среда и свобода на движението, за да могат хората от региона да постигнат напредък в прилагането на споразумението, каза още генерал Брийдлав. Прилагането на споразумението от Брюксел е главното условие, наложено на Сърбия от ЕС за предоставянето на дата за започване на преговори за членство в съюза. Косово се надява да подпише споразумение за асоцииране и стабилизиране със съюза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com