Нов фото гаф: Велико Търново стана турски град

25634
Нов фото гаф: Велико Търново стана турски град

Многотиражният турски вестник "Хюриет" в днешния си брой публикува класация на икономическия напредък на 10 турски града през 2012 г., спрямо миналата 2011 г.

Четвърти в класацията е град Бингьол, увеличил търговския си износ през 2012 г. със 125%.

Служителка виновна за грешната снимка, уволниха я

Снимката на Скалистите планини в Колорадо е била на сайта на "Балкантурист" заради "копи пейст" на служителка на компанията, която ве...

Изненадващо обаче, вместо с фотография от града, Бингьол е илюстриран със снимка на крепостта Царевец във Велико Търново.

Подобно на куриоза със снимката от Скалистите планини в Колорадо, която беше използвана за изображение на красивата българска природа в новогодишната реч на президента на България Росен Плевнелиев, при изписване на ключова дума „Бингьол” в търсачката Google, първата снимка, която се появява, е именно на крепостта Царевец във Велико Търново.

Пропуските в проверката на достоверността на информациите и изображенията в официални източници явно не е само български проблем - в съседна Турция също допускат подобни грешки, предаде бтв.

Нещо повече - от фото гафове не са застраховани дори институции в най-влиятелните и развити страни.

"Звук и светлина" във Велико Търново

Във Велико Търново от 19.00 часа ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”. И...

Наскоро подобен случай дори предизвика скандал в САЩ и накара президента Барак Обама да се извини. Причината – на едно от последните събития от кандидатпрезидентската му кампания преди няколко месеца той благодари на американските ветерани с прочувствена реч на фона на редуващи се фотоси на изтребители и бойни кораби. Оказа се обаче, че снимките били на руски бойни кораби. Според експерти за фон на речта са били избрани руски кораби, а прелитащите над тях изтребители наистина били американски. При последвалото проучване се установило, че корабите са от черноморския руски флот, базиран в базата в Севастопол.

В Русия пък допуснаха идентична грешка няколко години по-рано, празнувайки деня на защитниците на отечеството на 23 февруари. На стотици билбордове в руската столица имаше изображение, което се предполагаше, че е от крайцера “Аврора”, но се оказа, че става въпрос за американския самолетоносач “Мисури”. Когато гафът бе разкрит, постерите бяха тихомълком смъкнати за една нощ. Той бил забелязан от журналисти от “Московский комсомолец”, които алармирали градските власти.

Оказало се, че отдалеч се виждал ясно надписът “USA Missouri”. Грешката била толкова очебийна, че се наложило военният министър Вячеслав Седов да се оправдава в изявление, че министерството му няма нищо общо с изготвянето на билбордовете. Те били направени от частна фирма, която очевидно била “некомпетентна”. Шефът на въпросната компания Владимир Макаров обаче не бил особено трогнат от естеството на грешката. “Грешката не е чак трагична. Това, което е показано на билбордовете, е символ на бойната флота. Е, боен кораб си е, нали? Като ви пречи толкова, ще го заменим с друг кораб!”, заявил той.

Редактор: Десислава Ушатова

Освежават над 100 кв. метра пешеходни пътеки във Велико Търново

Над 100 квадратни метра маркировка на частично повредени или изтрити елементи от пешеходни пътеки пред всички детски и учебни заведен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com