Новата Турция: голяма, богата и силна

9952
Новата Турция: голяма, богата и силна

По-добре регионална сила в Близкия изток, отколкото "лошият ученик" на Европа: почти незабелязано бурно развиваща се Турция се отвръща от ЕС. И може да си го позволи: икономиката й процъфтява, докато европейската куца.

Еврото се клати, западноевропейската икономика стагнира, Гърция е във фалит, а Турция успява блестящо да се справи с всички тези предизвикателства: през 2011-та икономиката й отбеляза прираст от близо 10%, с което турците надминават дори китайците. И през тази година БВП се е увеличил с 3 на сто. Очакванията на ОИСР са, че през 2013-та турската икономика ще нарасне с 4,5%.

В продължение на десетилетия пълноправното членство в ЕС беше една от най-важните цели на Турция. Сега обаче Анкара се дистанцира от Брюксел, стараейки се да стане регионална сила в Близкия и Средния изток. Вицепремиерът на страната Али Бабаджан неотдавна заяви, че присъединяването към ЕС си остава "дългосрочна стратегическа цел", но "без особен приоритет".

Нетаняху иска нормализиране на отношенията с Турция

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху се обяви за нормализиране на отношенията с Турция, които се изостриха след атаката на израелските ...

Европа да внимава!

Експерти предупреждават, че Европа ще загуби, ако остави Турция изцяло да се преориентира на Изток. Икономистът и европеист Бахри Йълмаз от Истанбулския университет препоръчва на ЕС спешно да приеме Турция в Общността, преди тя окончателно да се разочарова и отвърне. Аргументите му са предимно икономически: Турция е на път да се превърне във важна икономическа сила. През 2030 г. Турция вече ще е четвъртата по сила икономика в цяла Европа, предричат експертите.

Това никак не е утопично. Отдавна вече Турция произвежда повече автомобили, отколкото Италия. Машините, текстилът, плодовете и зеленчуците "made in Turkey" са експортен шлагер. В същото време бързо се увеличава и населението. От 74 милиона днес до 2025 г. то ще нарасне на близо 90 милиона - ако всичко върви според предвижданията на консервативния премиер Реджеп Тайип Ердоган. А 90 милиона души - това си е огромен пазар.

Турците за пример

Турция не иска Асад да свърши като Кадафи

Турция и опозиционният Сирийски национален съвет са готови да помогнат на президента Башар Асад в търсенето на място за по-нататъшния ...

Разбира се, Турция също си има проблеми: висок външнотърговски дефицит, зависимост от вноса на енергия, лошо образование. Дълго време, особено в очите на консервативните кръгове в Берлин или Брюксел, Турция имаше имиджа на прекалено голяма, прекалено бедна и прекалено мюсюлманска. Дали Турция се нуждае от ЕС повече, отколкото ЕС от Турция, не е съвсем изяснено и до днес.

По отношение на по-бедните страни на Юг или Изток от нея Турция отдавна се е превърнала в пример за благосъстояние и демокрация. Вярно е, че все още има недостатъци по отношение на човешките права, правата на жените и малцинствата, което пречи на Турция да се присъедини към ЕС. Затова пък старите й слабости като лабилният банков сектор, протекционизмът и задлъжняването вече са излекувани.

Еуфорията по ЕС чезне

След кризата от 2001 г. Турция проведе реформи, които бяха наистина внушителни. "Правилата за капиталово покритие на турските банки в момента са значително по-строги, отколкото валидните в ЕС", казва германски експерт. И изобщо, на турците някак си им дойде до гуша да се съобразяват с твърде негъвкавия "стар континент": докато през 2004 г. седем от всеки десет турци са искали да видят страната си в ЕС, сега това се струва привлекателно на едва 38% от населението.

В Турция - само на турски

Кмет на турски град беше обвинен за 74-и път в неправилно използване на езици, пише „Коммерсант”. Кметът на Сура, една от ...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com