Обама наредил всеки държавен служител да следи и шпионира колегите си

8007
Обама наредил всеки държавен служител да следи и шпионира колегите си

За да бъде преодтвратено изтичането на деликатна информация и допускането на пробиви в сигурността, президентът на САЩ Барак Обама е подписал през октомври 2011 г. т. нар. Програма срещу вътрешната заплаха (Imsider Threat Programq ITP), съгласно която всеки федерален служител е длъжен да докладва за подозрителни действия на свои колеги, съобщава интернет изданието McClatchy, предаде БГНЕС.

ITP се основава на използване на техники за поведенчески анализ, за достоверността на резултатите от които няма твърди научни доказателства, твърдят експерти. Става дума за програма в стил всеки държавен служител да наблюдава всеки свой колега и да докладва за, според него, рисково поведение или личности. Заповедта за влизане в действие на това тотално шпиониране е била подписана от президента Обама през есента на 2011 г., след като редник Брадли Манинг източи стотици хиляди секретни докумен и ги предаде на Уикилийкс. Парадоксът е, че ITP се отнася до всяка държавна служба, вкл. Корпуса на мира или Министерство на образованието, които нямат нищо общо с националната сигурност.

Съгласно програмата може да бъде започнато разследване ако държавни служители покажат "признаци на поведение, създаващо вътрешна заплаха", показват документи, до които се е добрало McClatchy. Също така мерки могат да бъдат предприети при засичане на подозрително поведение в комуникациите на дадено лице от страна на екипите за наблюдение на компютърния трафик на даденото ведомство.

Федералните служители и работещите по договори с държавни учреждения хора трябва да обръщат особено внимание на начина на живот, реагиране в конкретни ситуации и особености в поведението на колегите си (напр. парични затруднения, безпричинно оставане на работното място, непредвидени пътувания) и въз основа на това да преценяват дали подобни действия "биха могли да навредят на Съединените щати". Нарочни мениджъри, отговарящи за борбата срещу "вътрешния враг", трябва да разполагат "с постоянен електронен достъп до персоналните досиета на служителите, извлечения от заплатите им, доклади за поведението им на служебното място, данни за ползването от тях на секретни или открити компютърни мрежи, данни за пътуванията им и т. н.".

Тази програма обаче се оказа неработеща и го доказа случаят с Едуард Сноудън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com