Огромна разлика в цените на мобилните разговори в ЕС

7529
Огромна разлика в цените на мобилните разговори в ЕС

До 774% стига разликата в цената на националните телефонни обаждания в мобилната мрежа в различните страни-членки на ЕС. Това оповести в свои данни Европейската комисия.

Огромната разлика е фиксирана между Литва, страната с най-евтини обаждания, и Холандия, страната с най-скъпи разговори. В Литва през 2011 година средната цена на минута е 1,9 евроцента на минута, а в Холандия – 14,7 евроцента. В България цената е четвъртата най-ниска в ЕС – 4,4 евроцента на минута.

От днес говорим по-евтино по GSM в ЕС

От днес говорим по-евтино по мобилния си телефон при пътуване в страните от ЕС. От 1 юли влизат в сила нови, по-ниски максимални цен...

Тези разлики в цените не могат да бъдат обосновани с разлика в качеството на услугите, разлики в размера на разходите за предоставяне на услугата или с разликите в покупателната способност на потребителите в отделните страни, казва заместник-председателят на ЕК Нели Крус.

Според справката най-скъпите разговори по мобилни телефони се водят Холандия, Белгия и Люксембург. Обяснението е, че там има големи такси за регистрацияи за достъп до честотния спектър. „Това не прилича на единен пазар и ние ще предприемем законови мерки. Естествено, не можем да обещаем, че навсякъде в ЕС цените ще са едни и същи, но можем да поставим граници, както при роуминга”, казват от ЕК.

През септември заместник-председателят Нели Крус ще представи нов пакет от мерки, насочени към укрепване на единния пазар в областта на далекосъобщенията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com