ООН: Хиляди се нуждаят от помощ след насилието в Южен Судан

4871
ООН: Хиляди се нуждаят от помощ след насилието в Южен Судан

Хиляди граждани на Южен Судан, които напуснаха градовете след последната вълна на кърваво етническо насилие в южносуданската провинция Джонглей, се нуждаят от незабавна помощ, предупреди ООН, цитирана от АФП.

Около 6 000 разярени и въоръжени младежи от племето Лу Нуер проведоха протестни акции в отдалечения град Пибор, след като обвиниха племето Мурле в кражба на добитък.

Колона от хиляди младежи преодоля разстоянието до размирния щат, обвинявайки живеещо там съперничещо племе в нападения на добитък. Атакуващото племе дало клетва да убие враговете си.

Хуманитарният координатор на ООН за Южен Судан Лиса Гранде заяви, че хората, завръщащи се в града, имат нужда от спешна масивна намеса, за да се изкорени насилието.

Въоръжени мъже запалиха сламени колиби и плячкосаха болница и клиника, управлявани от Лекари без граници, във внезапното избухване на напрежението около конфликта между племената, в който през последните месеци са загинали повече от 1 000 души и заплашва да дестабилизира нацията.

Новоосвободеният Южен Судан беше оставен в руини след десетилетна война между северносуданските сили, разпалващи конфликти в страната, като преувеличаваше исторически различия между различните общности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com